понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Българските жени са като тревата – може да ги газиш, но те пак се изправят

Съдбите на 12 жени, живеещи зад граница и помагащи финансово на своите семейства, съдби, разбити като с миксер – съдбите на много български жени и жени без адрес.

Така с няколко думи предаде същността на поредната си книга „Тревата не умира” Цветанка Убинова, гостувала вчера в Панагюрище. В творчеството на Цветанка Убинова няма да откриете омраза, тя рисува чувства и усещания, редува надеждата и любовта. Така представи гост автора директорът на Градска библиотека „Стоян Дринов” Стефан Рапонджиев.
Зад всяка жена на гурбет стои липсващ мъж, абдикирал, който не е бил на мястото си по някаква причина, сподели Убинова в отговор на въпрос и допълни, че може би, ако някога Господ е създал Адам да води, сега е ред на Ева. И не само в България. 5-годишното ѝ пребиваване в Мадрид я срещнало с жени от много националности, включително и немалко от т.нар. Трети свят. Истинският разказ за живота на емигрантката предизвика емоции у част от присъстващите, които също са били на гурбет или имат свои близки зад граница, и те споделиха свои преживявания. Дано не намерите себе си в книгата, защото това означава, че и вие сте страдали много, каза Убинова и допълни, че това, за което е писала в книгата, е съвременно еничарство.
На срещата присъстваха и ученици на Убинова, която е преподавател по български език и литература в пазарджишката езикова гимназия „Бертолт Брехт”. С панагюрската публика тя сподели, част от това, на което ги учи – че творецът не може да излъже какъв е – в творчеството му – рисуване, музика, писане – се показва какъв е.
Цветанка Убинова е от Пазарджик, автор е на 11 книги, повечето от които поетични. През май гостува на Панагюрище, представяйки стихосбирката „Сънувано преди и след сън” на Надежда Иванова. Член е на Сороптимист Интернешънъл – клуб Пазарджик.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.