Водещи новини

„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“… в Панагюрска община /второ действие/

Днес – 6 ноември 2014 г., малко след 15.30 часа  в Народното събрание  пред представители на много и различни медии лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите на Реформаторския блок – Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Николай Ненчев и доц. д-р Борислав Великов, подписаха Коалиционно споразумение за управление на държавата.

До него се стигна след многократни и многочасови разговори за търсене на общото в позициите, след множество политически совалки, преговори и  направени компромиси в името на стабилността.
Затова политическото късогледство, липсата на политическа интуиция и гъвкавост на ръководното тяло на общинската структура на ГЕРБ, както и демонстрираното политическо високомерие още дълго ще отекват във времето и ще разочароват все повече мислещи гласоподаватели.
На фона на подписаното днес Коалиционно споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок за управление на държавата публикуваме данни за политическия развод между ГЕРБ и СДС в Панагюрска община.
„Когато гръм удари, как ехото заглъхва…“
В Панагюрска община през есента на 2014 година.
Второ действие:
24 октомври . Извънредно заседание на Общински съвет-Панагюрище.
Свикано е заради поисканата от групата на ГЕРБ оставка на председателя на Общинския съвет Веселина Зумпалова-Ралчева /от СДС/ на редовното заседание на 16 октомври. В предварителния дневен ред за сесията на 24 октомври като първа точка е записано: „Прекратяване на правомощията на председателя на Общинския съвет във връзка с подадена оставка“. А като втора избор на нов председател на Общинския съвет. Следват още 5-6 точки, след които и актуализация на бюджета на Община Панагюрище за 2014 година. Групата съветници от ГЕРБ предлага първа и втора точка от дневния ред да станат последни. Предложението се гласува и приема. Вземат се решения за другите точки от дневния ред и се стига до тази, заради която е свикано заседанието на общинските съветници.
Председателят на Общинския съвет Веселина Зумпалова-Ралчева:
„Уважаеми господин Кмете,
Уважаеми дами и господа общински съветници,
Уважаеми съграждани,
На основание чл. 24, ал. 3, т.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.9, ал. 1, т.1 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, подадох своята оставка като Председател на Общински съвет – Панагюрище със Заявление Вх. № ОС-02-452 / 20.10.2014 г.
Мотивът ми за това е невъзможността да изпълнявам ефективно своите задължения в условията на системно нарушена комуникация и отсъствие на диалогичност между местната изпълнителна и законодателна власт.
Подадох оставката си, след като по време на последното ни заседание на 16 октомври т.г. от групата на ГЕРБ ми я поискаха. Аз неколкократно съм декларирала готовност за това, тъй като бях избрана за председател по тяхно предложение и с гласовете на групите на ГЕРБ и БСП.
Като общински съветник четвърти мандат осъзнавам колко важно е доброто взаимодействие между Общински съвет, Кмета на общината и Общинска администрация. Конструктивният дух на взаимоотношенията е основен фактор и залог за нашата обща работа, която трябва да бъде подчинена само на интересите на хората от общината – тези, които са избрали всички ни да бъдем тук и да работим за Панагюрище! Не мога да допусна дебатът в тази зала все повече да се измества в посока на лично противопоставяне и безсмислено съревнование, вместо върху проблемите, които вълнуват жителите на общината.
В тази връзка възразявам срещу всеки опит за принизяване на доверието в тази институция, включително чрез неетичното размахване на журналистическа или каквато и да било друга чужда лична кореспонденция от трибуната на сесийната зала – нещо, което за съжаление се случи на предишното ни заседание от страна на Кмета на общината. Против съм чрез огласяването на рутинна журналистическа кореспонденция, в която категорично няма нищо непочтено, да се търси повърхностно противопоставяне и да се внушава на обществото ни, че има нещо нередно, тайно или безпринципно в нашите отношения с медиите или помежду ни.
Всичко това стана формалният повод за оставката ми, но причината се корени в системно затрудняваната ни работа и нарушеното взаимодействие с местната изпълнителна власт, както и заради категоричното ми несъгласие със стил и методи на управление, основани на недоверие, страх и нетърпимост към чуждото мнение.
Като председател на Общинския съвет през изминалите три години съм се ръководила от разбирането, че авторитетът на институциите се гради не чрез нагнетяване на напрежение, а като се показват компетентност, съобразяване със закона и вслушване в различните гледни точки по пътя към най-добрите решения.
За това благодаря на всички колеги общински съветници!
Благодаря ви за работата в комисиите, за диалогичността и за сътрудничеството помежду ни!
Благодаря също на г-жа Виолета Губерова, чийто опит и професионализъм ми помагаха в работата.
Уважаеми колеги,
Моето решение за напускане на председателския пост е категорично и не бива да приемате гласуването като своеобразен вот на доверие или недоверие. Моля ви да уважите решението ми и да гласувате „ЗА“ прекратяване на правомощията ми!
Желая успех на онзи, който ще бъде избран за нов председател на Общинския съвет в нелеката му мисия на „пръв сред равни”. 
Като общински съветник няма да забравя ангажиментите, които лично съм поела в срещите си с хората, ще продължа да работя за реализацията на всички добри предложения и да отстоявам принципно позициите си, както и досега!
Благодаря ви!“
Станимир Велчев , общинки съветник от БСП:
„Някак си обидно е един председател на Общинския съвет да си отиде ей така, без да се кажат пет приказки. Преди 3 години общинските съветници от БСП подкрепихме кандидатурата на г-жа  Зумпалова-Ралчева съобразно тогавашната ситуация. Три години по-късно отчитаме, че нашето решение е било правилно. И независимо, че сме имали известни забележки към работата й, като цяло оценяваме работата й като председател на Общинския съвет положително.
За съжаление, днес трябваше да гласуваме оставката й не защото искаме и, както имаше една приказка, с отвращение. Но все пак това е личен избор и ние нямаме право да не се съобразим с него, още повече че, отново казвам, достатъчно уважаваме г-жа Зумпалова-Ралчева за нейната дейност като председател на Общинския съвет.
Днес ще избираме нов председател и въпросът е как продължаваме нататък. Най-трагичното в цялата ситуация е, че нямаше уважение, и няколко пъти съм го казвал от тази трибуна, и към Общинския съвет, и към председателя на Общинския съвет. И вие го чухте това и от нейното изявление – като се почне от най-малките нещица, та се стигне до големите.
Ужасно е, ужасно е, когато кметът на общината не само че трудно комуникира с председателя на Общинския съвет, но си позволява да го следи и до го снима. Представяте ли си как се работи в такава обстановка?
Ако си спомняте, преди години имаше един американски президент, който падна от власт затова, защото е подслушвал. Да де, ама там е Америка и там има демократични партии. Ние сме България, Панагюрище… Отново се поражда, т.е продължава оня линия, спомняте ли си преди няколко години, с подслушването. Днес председателят на Общински съвет – Панагюрище е сниман, а вероятно може да има и подслушвателни устройства в стаята на общинските съветници.
За какво уважение на институциите говорим? И си мисля, че днес оставката трябваше да подаде не г-жа Зумпалова-Ралчева, а кметът. И след тези грозни факти  си мисля, че колегите от ГЕРБ би трябвало да наведат главите и да се чудят накъде да погледнат.
Защото след 25 години уж в демокрация, се оказа, че сме полицейска държава. Оказа се, че е престъпление един журналист да задава въпроси. Оказа се, че е престъпление и компромат общински съветници да споделят мнение. Оказа се, че трябва да мълчим и да си трайкаме, защото така е решил вождът. Не зная как ще бъде по-нататък с председателството на Общинския съвет. Но, ако институциите взаимно не се уважават, не знам как обществото ще ги уважава! Не знам как ще искаме честност от гражданите на община Панагюрище, когато се подслушваме и снимаме, когато си правим компромати, когато, вместо да решаваме сериозните проблеми, ние се чудим по какъв начин да оклеветим някого. Ужасно е това! Никога не се е случвало! Надявам се и никога повече да не се случва!“
Кметът на общината Никола Белишки:
„За пореден път г-н Велчев се изказва неподготвен. Престанете с лъжите и манипулациите. Не ми е известно аз или мой служител да сме снимали
г-жа Зумпалова. Това, което съм показал, не е снимката на г-жа Зумпалова. Това беше моята критика към т.нар. безхартиен общински съвет – огромна купчина с хартия на бюрото на председателя. Снимката, която съм направил, е на моя телефон в присъствието на г-жа Губерова. И не плашете хората, онова време на мълчанието отмина. Относно оставката ми – Вие се справяйте с Вашата, която ще Ви я иска ръководството. Да следя някой – абсолютна поредна трета лъжа!  Имам си достатъчно други неща…
Относно това каква кореспонденция и как е пристигнала – кореспонденцията е пристигнала на пощата на ПР-а на Общината. Коментират се точки от дневния ред, който вие внасяте (б.а. – общинските съветници като цяло) и аз питам, ако имаше въпроси от 4 август до 16 октомври относно въпросната точка – отчета на бюджета за полугодието и всякакви други, че папката била изчезнала, променяна – няма да минат, защото тази папка със същото съдържание е внесена в Сметната палата и може да се провери много лесно.
Ако имате морал и чест, г-н Велчев, станете и се извинете! Няма да вляза в гнусния Ви тон и капана, който готвите!“
Станимир Велчев: По адрес на снимките аз няма повече да говоря… И не се грижете за моята оставка. Това, че някой журналист е събрал информация от интервю и е направил нова новина, говори за неговия професионализъм – цялото интервю е във „Виделина” мисля.
Трето, не съм влизал в подробности… Фактът, че Вие го смятате за компромат (б.а. има предвид погрешно изпратения имейл от главния редактор на в.”Време” ) е доказателство, че нещо е сбъркано във Вашия начин на мислене за демократични принципи“.
Никола Белишки: „Съжалявам, че отново влизаме там. Вместо да си вземем поука… Имейлът е следван от друг. Кажете, кога съм Ви снимал, г-жо Зумпалова? Поне това кажете… И пак Ви казвам, лъжете, лъжете!“
Веселина Зумпалова-Ралчева от място: „Съжалявам, няма да вляза във Вашия тон!“
Марко Мечев, общински съветник от БСП: Не считам, че г-жа Ралчева в този период с нещо показа, че тя пренебрегва работата си като председател на Общинския съвет… Аз си мисля, че не затова, че не се е справила, е причина да си подаде оставката…    
Като личност ѝ благодаря, че за тези 3 години аз виждах в нейно лице човек, който е добре изграден като ръководител на една такава институция, която трудно се ръководи…“
Оставката на Веселина Зумпалова-Ралчева се приема и се пристъпва към процедурата за тайно гласуване за единствената кандидатура за нов председател – Томи Наплатанов от ГЕРБ. В комисията по избора са предложени и гласувани Христо Шиндаров от ГЕРБ, Пенка Пиперкова от групата „За Свободна община“ и Недялка Наплатанова от БСП.
След тайното гласуване Шиндаров обявява, че в кутията са намерени 21 бюлетини. „За” кандидатурата на Наплатанов са 8 съветници, една от бюлетините е обявена за недействителна, защото, вместо в кръгчето,
„Х”-ът е сложен срещу името на кандидата. Останалите 12 са останали без посочен знак в кръгчето за избор.
Нов председател на Общинския съвет не е избран. Марко Мечев от БСП призова до две седмици да бъде свикано ново заседание, на което да се избере председател.
Дотогава работата на председателстващ се поема от Томи Наплатанов.
Двете седмици изтекоха. По неофициална информация заседание на Общинския съвет ще има в края на ноември.
Очаквайте трето действие
 

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.