понеделник , 13 май 2024
Водещи новини

Ще има пари за малките и средни градове по новата програма „Региони в растеж”

„Постигнахме голям успех при преговорите, защото България успя да убеди Европейската комисия да подкрепи полицентричния модел на развитие.

Така се дава шанс на малките и средните градове да се развиват“, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева в края на миналата седмица. Тя допълни, че за градовете от 4-то ниво, сред които и Панагюрище, ще са допустими проекти за енергийна ефективност, подобряване на градската среда и инвестиционната активност, подкрепа за общинската социална и образователна инфраструктура. Те ще се избират на конкурсен принцип. Вицепремиерът обърна внимание, че ще са допустими проектите, които водят до решаване на демографската криза и създаване възможности за развитие на икономиката и разкриване на  работни места. 
Спорът за това как да се разпределят парите за регионите е отпреди повече от година. Причината е, че според ЕК инвестициите трябва да се насочат към градовете с голямо население, за да се постигне по-голям ефект. България обаче отстоява позицията, че така ще се задълбочат различията между регионите, вместо да се повиши стандартът на живот в по-малките общини.
Списък на градове за подкрепа по ОПРР 2014-2020, публикуван в Приложение 2 (mrrb.government.bg)
1-во йерархично ниво – 1 бр. – София
2-ро йерархично ниво – 8 бр. – Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград
3-то йерархично ниво – 26 бр. – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Свищов, Казанлък, Карлово, Дупница, Петрич, Димитровград, Асеновград, Горна Оряховица
4-то йерархично ниво – 32 бр. – Сандански, Велинград, Свиленград, Самоков, Ботевград, Троян, Севлиево, Карнобат, Нова Загора, Лом, Гоце Делчев, Панагюрище, Попово, Пещера, Поморие, Разлог, Девин, Нови пазар, Мездра, Провадия, Червен бряг, Козлодуй, Берковица, Тутракан, Елхово, Белоградчик, Златоград, Никопол, Генерал Тошево, Крумовград, Ивайловград, Малко Търново – общо 67 града.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.