Водещи новини

Сдружението на възрожденските градове отбеляза рождения си ден – 1 ноември

В днешния следобед Сдружението на възрожденските градове и общности „Възраждане за 21 век”, чийто председател е кметът на община Панагюрище Никола Белишки, бе отбелязан Денят на народните будители – 1 ноември.

Градоначалникът поздрави присъстващите с рождения ден на организацията и в присъствието на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова подчерта, че едно от най-важните неща е съхраняването на традициите и наследството ни.
С презентация директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов обрисува привлекателен образ на Панагюрския край като туристическа дестинация. При представяне на проекта „Панагюрище – столица на свободата” доц. Шопов подчерта, че посетителите на музейния комплекс успешно чувстват духа на епохата, че в съхраняването на миналото се състои и днешното будителство.
На срещата в Общината присъства и председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев.
Припомняме, че Сдружението на  възрожденските градове и общности бе учредено в Панагюрище през есента на 1998 година. Тогава бе учредена и наградата „Оборище“, която се присъжда за принос в съхраняването на българската идентичност и се връчва на 2 май в местността Оборище пред паметника на Първото Велико народно събрание. През 1999 година с наградата бе удостоен посмъртно Петър Увалиев. Стилната статуетка бе връчена на съпругата му Соня в Софийския университет „Св.Климент Охридски“.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.