Изборът на нов председател – уравнение с няколко неизвестни

Извънредното заседание на Общинския съвет днес, свикано заради поискана от групата съветници на ГЕРБ оставка на председателя му Веселина Зумпалова-Ралчева от СДС и избор на нейн наследник,е обагрено с няколко неизвестни.

 
Дали създаденото на 16 октомври по време на редовното заседание на Общинския съвет уравнение ще бъде решено днес, никой не се наема да прогнозира. Всички съветници са в някакво неясно очакване. А най-чудещи се, изглежда, са подбудителите на уравнението – общинските представители на Граждани за европейско развитие на България. То, европейското развитие, си не е и лесна работа за един балканец, но това е друга тема, па макар и свързана с конкретната.
Защо смятам, че панагюрските ГЕРБ-ери в Общинския съвет са най-чудещи се? Защото, от моя гледна точка, ако не беше така, те щяха да кажат името, което ще предложат да оглави Общинския съвет. И щяха да са дълбоко убедени в неговите качества за този пост. А те до днес сутринта още се колебаеха между две имена, както неофициално разбра oshtepan.com. А официално вчера – 23 октомври, Томи Наплатанов – едно от най-спряганите имена като номинация на ГЕРБ,заяви, че „в петък ще стане ясно“. То всички знаем, че днес кандидатурите ще бъдат изречени.
И от тяхното изричане се появява първото неизвестно – ще събере ли необходимите по правилник 11 гласа „за“ , за да стане председател на Общинския съвет? Вотът ще е таен и от това се явява друго неизвестно –  кои съветници извън групата на панагюрските ГЕРБ-ери, състояща се от 9 съветници, ще дадат доверието си на евентуален политически опонент? Вече се чуха неофициално коментари, че има „пробив“ към единия от двата съветника от „Евророма“. Трето неизвестно – как и за кого ще гласува настоящият все още председател на Общинския съвет Веселина Зумпалова-Ралчева?
Освен това – допустима е конфигурация на гласовете 10 на 10, тъй като един от съветниците /общо 21/ е в болнични от доста време и никой не знае дали ще участва в извънредното заседание днес.
Има още няколко неизвестни, сред които главното е – ще се отвори ли към диалог с жителите на общината местната власт, или ще се капсулира още повече при избор на председател от групата на ГЕРБ?
Познавайки добре нечий манталитет, нетърпящ различно мнение, допускам, че би ми се опонирало на последното изречение.Само че и кметът на общината на 16 октомври на инфарктното заседание на Общинския съвет припомни: „Свободата на словото е гарантирана на всеки член в правова държава“. Така е и съгласно Конституцията на Република България. Другото е  диктатура и проява на първичен сталинизъм.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.