Водещи новини

Трима измамени пенсионери „олекнали” с 2900 лева и 20 грама злато

Въпреки мащабната разяснителна кампания за телефонните измами на територията на региона възрастни хора продължават да стават жертва на този вид престъпление.

Само през уикенда в РУ-Пазарджик са получени сигнали за трима измамени пенсионери, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Пазарджик. Извършителите са действали по добре известната схема за пътен инцидент с пострадали хора или за злополука, при която близък или роднина са счупили крака си. Измамниците са се представяли за лекари или полицейски служители. По този начин са ощетени А.К.- 80г., 76-годишната И.С. и 74-годишната Л.П., и тримата от Пазарджик. Тримата се простили общо със сумата от 2900 лева и около 20 грама златни накити.        
От Полицията припомнят:
Сценариите за измами са различни и престъпниците сменят тактиката си постоянно. Хората трябва да знаят, че измамниците са добри актьори и разполагат с богата палитра от техники за заблуда, умело имитират съчувствие, добронамереност и желание да помогнат. Те са изключително ловки и изобретателни при извършване на престъпленията, а някои от хората, станали техни жертви им помагат с наивността си или с желанието си за бърза печалба или облагодетелстване.
Някои от основните схеми за измами, в които можете да бъдете въвлечени:
-Закупуване на ваучери за мобилни телефони за уж ваши близки хора, като ви се обяснява, че в момента близките ви са в затруднено положение, няма откъде да си ги закупят сами, изгубили са парите си и др.
-Закупуване на ваучери за мобилни телефони, уж с промоционална цел, като залог за получаване на награда от голяма търговска верига, от несъществуваща томбола и др.
-Получавате обаждане от мним адвокат, следовател или друго длъжностно лице, че ваши близки, роднини или познати са блъснали човек, който е тежко ранен и в последствие е починал и много бързо трябва да се внесе гаранция, за да не бъде задържан в ареста вашият роднина.
Ако ви бъдат отправени подобни молби, покани за получаване на награди, плащане на такси и гаранции, не се доверявайте само на телефонното обаждане, колкото и убедително да ви звучи то. Незабавно позвънете на Вашите близки или роднини, споделете за случилото се и се посъветвайте с тях какво да направите. Не давайте никакви подробности за себе си и за членовете на семейството си, защото измамниците задължително ще се възползват от получената информация. Не давайте пари на непознати под каквато и да е форма, особено на хора пристигнали пред дома ви с непознат автомобил или такси
ПРИ НУЖДА ПОТЪРСЕТЕ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ ВАШИЯ ПОЛИЦЕЙСКИ ИНСПЕКТОР ПО МЕСТОЖИВЕЕНЕ ИЛИ СЕ ОБАДЕТЕ НА ТЕЛЕФОН 112!

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.