петък , 19 април 2024

Активират се имунизациите срещу рак на маточната шийка, областта ни на 11-о място в страната

Област Пазарджик се нарежда на 11-о място в страната с постигнат имунизационен обхват 24,4% по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

По данни на Районна здравноосигурителна каса, през първото полугодие на 2014 г. с имунизация срещу РМШ са обхванати 316 момичета от подлежащи 1240 за цялата 2014 година, като някои общопрактикуващи лекари отчитат 100% обхват. През третото тримесечие на тази година се наблюдава активиране на имунизационния процес. 
Стратегическата цел на Националната програма е да се снижи заболeваемостта от рак на маточната шийка чрез имунизационна защита на 12-годишните момичета от онкогенни папиломавирусни инфекции.
Ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години в целия свят; на всеки 2 минути в света една жена умира от РМШ; в Европа това се случва на всеки 18 минути; в 99.7% от случаите РМШ се причинява от HPV вирус. Проучване, проведено в Англия и публикувано в медицинския журнал Elservier през ноември 2013 г. показва намаление в честотата на разпространение на  HPV 16/18 при сексуално активни млади жени, след въвеждане на HPV имунизационна програма в Англия.
По данни на НЗОК, 24% от момичетата на 12 години са си поставили пълен курс (3 дози) ваксина, предпазваща от рак на шийката на матката за период от една година. По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмите в Англия и Португалия водят класацията с обхват от над 80%, а в Шотландия той е над 90%. 

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Един коментар

  1. Vesselin.vassilev.drmed

    Имунизацията против рак на маточната шийка, разпространена вече в културните страни, е доказала ефикасността си ие необходимо да се пресече негативната кампания, водена в някои СМИ, като М.вото на Здравеопазването вземе по- активно отношение и да организира пропагандирането й от комвпетентни хора – имунолози и гинеколози !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.