Водещи новини

Днес бе връчена поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов”

Днес в двора на родната къща на проф. Марин Дринов бе връчена поименната студентска стипендия, учредена на негово име от Община Панагюрище и „Асарел-Медет”.

Финансовото подпомагане за втора поредна година ще бъде за Иванка Илиева Долджева – студент в Илинойски технологичен институт – Чикаго, САЩ, специалност „Строителство”. И тази година отличието от нейно име прие майка ѝ, която развълнувана прочете благодарностите на дриновската възпитаничка.
За живота и делото на бележития учен припомни директорът на ОУ „Проф. Марин Дринов” Екатерина Футекова, която подчерта, че той е творец на новото време, великан на духа, един от строителите на нова България, един от най-големите европейски учени на своето време. Цитирани бяха и пророческите слова на професора& „Аз разумявам всеобщите национални нравствени интереси, от които по-главните са: езикът, вярата, народното образование, литературата и общественото мнение. Догде някоя народност държи в пренебрежение тези нравствени сили, не ги почита, не им дава възможност да се развиват и укрепяват, то тогава, колкото духовита и даровита да е тя… не може да се рече, че нейната бъдeщност е осигурена.”
Десетки дриновци изпълниха Дриновската къща и поднесоха цветя на паметната плоча пред входа ѝ.

Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.