четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Първите си деца чака новият Център, разкрит по проекта „С мисъл за теб”

Днес официално бе открит новият Център за настаняване семеен тип на деца, в който ще бъдат настанени 12 деца.

Водосвет отслужи архиерейският наместник отец Атанас, който пожела на екипа да помогне с работата си за интегрирането на децата в обществото, да им даде необходимите любов, грижи и възпитание, защото децата са най-важни, въпреки че живеем във време, в което много институции се разколебават, а обществото е разделено. Зам.-кметът Галина Матанова подчерта, че името на проекта – „С мисъл за теб”, показва до голяма степен отношението на работилите по него и изрази надежда, че със съпричастността на цялото общество и институциите децата ще получат нужната им подкрепа. Лентата на Центъра отрязаха зам.-кметът Матанова, зам.-областният управител Диана Варникова-Милчева и директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” Цветелина Арапова.
Изграждането на сградата на Центъра стана по оперативна програма „Регионално развитие”, а предоставянето на услугата е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. От презентация на гл. експерт „Социални дейности” в Община Панагюрище Нонка Филина стана ясно, че проектът ще приключи на 31 октомври 2015 година, след което се предвижда функционирането му да продължи като делегирана от държавата дейност. Една от целите е предоставянето на качествена грижа за деца, близка до семейната, съобразена с индивидуалните им потребности. За децата и младежите, които ще бъдат настанени ще се грижи избран с конкурс персонал, който включва управител, социален работник, седем помощник-възпитатели, хигиенист и общ работник.
В момента от екипа извършват посещения на децата, като първата визита на новият им дом от тяхна страна се планира за идващия вторник, а окончателното преместване в началото на ноември. Директорът на най-новата резидентна услуга – Людмила Иванова сподели, че с колегите ѝ осъзнават отговорността си и са мотивирани да достигнат нивото на останалите социални услуги в общината.
Първоначално откритият днес Център трябваше да бъде за деца с увреждания, но с промени в националната карта за резидентни услуги в началото на август на нарочна среща в столицата с участието на редица отговорни институции бе решено, че в Панагюрище на практика ще започне работа нов ЦНСТ, който ще работи по подобие на ЦНСТ „Павел Бобеков”.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.