Избират нов председател на ситипарламента, след като ГЕРБ поиска оставката на настоящия

На извънредно заседание на 24 октомври ще бъдат прекратени правомощията на председателя на Общински съвет – Панагюрище Веселина Зумпалова-Ралчева поради подадена от нея оставка.

Същия ден ще бъде избран и нов председател на ситипарламента.
До оставката се стига на редовното заседание на съветниците на 16 октомври. Напрежението в залата започва още при приемането на дневния ред за заседанието. Председателят на комисията по Териториално-селищно устройство Надежда Пърлева предлага предложената първа точка, касаеща приемане на отчет за изпълнение на бюджета, да отпадне, тъй като не е разглеждана в комисията, която оглавява. След г-жа Пърлева кметът на общината Никола Белишки настоявава точката да остане в дневния ред. 
Той показва и прочита от хартиен носител текст от изпратен имейл с неизвестни адресант и адресат, но с цитирани имена на съветниците „Гергинеков“ и „Надежда“. Кметът показва и някакви снимки от стаята на председателя на Общинския съвет и отправя упреци, включително и в задкулисие. Председателят на ПК „ТСУ” Надежда Пърлева става и изразява готовност да подаде оставка, ако някой от колегите й има възражения около нейната работа. От разменените изречения се подразбира, че имейлът е бил предназначен за председателя на ОбС Веселина Зумпалова, но е изпратен погрешно на завеждащата „Връзки с обществеността“ в Община Панагюрище.
Тонът се изостря. Председателят на Общинския съвет Веселина Зумпалова-Ралчева възразява срещу стила и метода на комуникация между двете институции и казва, че не може да се работи повече в такава атмосфера.  Общинска администрация отказвала да обслужва Общинския съвет. Липсвали вече и консумативи за нормално изпълнение на служебните задължения на съветниците.
Кметът на общината контрира изказването и се обръща към председателя на ситипарламента с думите: „ Не се надценявайте чак толкова – персонална пречка. Няма незаменими…“
Веселина Зумпалова-Ралчева припомня, че е избрана за председател по предложение на съветниците от ГЕРБ и подкрепена от съветниците от БСП. Тя приканва групата на ГЕРБ, ако проблемът за нарушената от години комуникация е персонален, да й поискат оставката и ще я получат на първата възможна сесия, защото не желае заради нейната личност целият Общински съвет да бъде заложник на отношението на един човек към нея.
Следват изказвания на съветници, приемане на отчета на бюджета за първото полугодие без коментар и почивка от 15 минути. След нея заседанието на Общинския съвет продължава в нормален ритъм, но след час се иска нова 15-минутна почивка. Минава и тя, всички точки в дневния ред са приети и накрая от микрофона председателят на Общинския съвет Веселина Зумпалова-Ралчева обявява, че по време на втората почивка ръководството на групата на ГЕРБ е поискало оставката й. Никой от групата на ГЕРБ не става да каже публично какъв е мотивът за оставката. Председателят на Общинския съвет насрочва извънредно заседание на 24 октомври. 
На 18 октомври от публикация във фейсбук става ясно, че имейлът, който  е бил само формалният повод за избухналия скандал на заседанието на съветниците на 16 октомври, е изпратен от главния редактор на панагюрския вестник „Време 2001“ Веселина Велчева, която дори го правии достояние на всички, публикувайки го. 
В изявлението си във фейсбук г-жа Велчева пише:Биг Брадър не спи! Всяко чуждо мнение е грешно, въпроси не се задават, може да се чуват само аплаузи! Тук само се гради и надгражда, грешки няма, другите нищо не разбират … 
А когато някой има куража да изрече истините, както стори Веселина Ралчева, или (Боже, опази!) да попита нещо, както пробват журналистите, или да поискат още информация, както настояват съветници, се залива със злоба или компромати…“
 
Кой с какви упреци си послужи на 16 октомври и кой как се засегна, ще прочетете във вестник „Още ПЛАМ“ на 22 октомври.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.