сряда , 24 април 2024
Водещи новини

Преди 345 години на умира Рембранд

Рембранд Харменсон ван Рейн  е смятан за един от най-великите художници в европейската истори и най-значителният художник от Обединените Провинции (Холандия) на XVII век.

Рембранд нарисувал общо около 600 картини, 600 офорта и 2000 рисунки. Из забележителните характеристики на работата му са контролирането на светлината и сянката, често използвайки силни контрасти. Първата му жена Саския, синът му Титус и втората му жена Хендрикие често са изобразявани в картините му, много от които с митични, библейски или исторически теми.
Най-големите творчески успехи на Рембранд са видими в портретите на негови съвременници, автопортретите и илюстрациите на библейски сцени. Поредицата негови автопортрети образуват уникална и интимна биография, в която художникът се анализира без суета и с много искреност. В своите картини и гравюри творецът  демонстрира познаване на класическата иконография, която той видоизменя в съответствие с изискванията на своя собствен опит. Така изображенията на библейски сцени са формирани от познанията му за съответния текст, разбирането му на класическата композиция и личните му наблюдения на живота в Амстердам.
Приносът му към изкуството дошъл в период, който историците наричат Холандската златна епоха, през която холандската култура, наука, търговия, световна сила и политическо влияние достигнали своя апогей.

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.