понеделник , 6 май 2024

За гъби или на избори?!

След дъждовно лято гъбарите с нетърпение очакват добър сезон.

В не толкова слънчев ден реших, че мога да и аз да (из)БЕРА някоя и друга гъба. Попаднах на масловки – обещават да са мазнички, а всъщност са гъби като всички останали. Специалистите вероятно веднага ще разяснят вкусовите различия между отделните представители на ядливото растение. Обаче някак си на поляните, които бях избрала, разнообразие имаше, но страхът от двойници, които могат да доведат до сериозни проблеми, се оказа в пъти по-голям от желанието вечерта на масата да има от мезето.
Тази неделя обаче няма да ходя за гъби, нищо че времето продължава да е повече от подходящо и горите са пълни с хора. Дано на 5 октомври повечето от тях намерят време да се разходят освен на чист въздух и до избирателните урни. Да, има страх от двойници и политици, които изглеждат като истински, а всъщност крият отровата в себе си, но има и други, които стават. По време на предизборната кампания голяма част от тях бяха мазни в приказките и обещанията си, подценявайки немалка част от публиката.
Некупеният избирател обикновено посяга към бюлетината без въодушевление, осъзнавайки, че политиката е изкуството на възможното. Кое и до колко е възможно от изричаното в седмиците преди вота знаем, защото го изживяваме ежедневно.
След изборния ден следват обясненията как това е НЕвъзможно, а някои от нас започват да съжаляват, че са си направили труда. Обаче на тези и предходните избори – за Европейски парламент, бе постигнат напредък. Вярно от немай къде политиците ни го допуснаха, като по-важното в случая е фактът – възможност за преференциално гласуване и пренареждане на партийната листа. Това дава надежда, че и други практики, стимулиращи гласуването, биха били приети – електронно и задължително гласуване, за които се счита че ще доведат до по-сериозна ангажираност на хората към избирателния процес, а оттам и към исканите от всички положителни промени. Тази надежда ще ни крепи, а дотогава може да (из)БЕРЕМ някоя и друга гъба, която с повишено внимание да консумираме.
И в този ред на мисли – купуването и продаването на гласове е престъпление – задължителен текст за материалите по изборите, за който не са много хората, убедени, че е изпълнен със съдържание.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.