понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Ученическият батальон ще е част от националното отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил

На 6 октомври се навършват 1000 години от смъртта на цар Самуил.

В понеделник, в поклонението пред паметника на Незнайния воин в София ще се включи и Специализирания ученически батальон „Васил Левски”, съобщи командирът му подп. о.з. Михаил Неделев. Около 35 ще бъдат децата от Панагюрище и Стрелча от 4 до 12 клас, които освен да отдадат чест, ще поднесат и цветя. Както винаги патриотичното възпитание е в основата на всички наши начинания, подчерта подп. Неделев и допълни, че е планирано и посещение на Военноисторическия музей, както и на Националната гвардейска част.
Множество културни и исторически събития ще отбележат навършването на 1000 години от смъртта на българския цар Самуил (997 – 6 октомври 1014) в София, организирани от национален комитет с председатели: премиерът проф. Георги Близнашки, министърът на културата д-р Мартин Иванов, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и акад. Васил Гюзелев.
По-голямата част от изложбите ще бъдат открити в периода между 6 и 9 октомври.
Първата по-голяма от серията на име „Българска автокефална архиепископия” се откри на 1 октомври, в Националния исторически музей, като в нея са представени ценности от охридската архиепископия от 1015 година, сред които църковна утвар, книги, икони и други ценни предмети, предадоха българските медии. Охридска архиепископия е най-дълго съществувалата българска църковна институция – общо седем века, докато дори Търновската архиепископия е била само 200 години.
На 9 октомври програмата ще продължи с тържествено честване при Самуиловата крепост, където ще се проведе международна научна конференция и ще бъде представен исторически спектакъл, съобщава още dnevnik.bg. Друга научна конференция, но в Българска академия на науките, ще се проведе от 6 до 8 октомври.
Националният археологически институт с музей (НАИМ) ще е домакин на други две основни събития от честванията. Едното е постерна изложба, която вече е открита за посещения. Другото е експозицията „Цар Самуил в битка за България”. Тя ще бъде открита на 7 октомври от 18 ч. Целта й е да представи основни моменти от епохата на цар Самуил и да разкаже за неговата личност, за семейството му, за войните му с Византия и за други важни политически личности от онова време. Сред експонатите посетителите ще могат да видят монети, печати, оръжия и други предмети. Предстои да бъде издаден и каталог на изложбата, в който освен предметите ще бъдат представени и статии от водещи български учени. НАИМ ще отпечата и детска книжка за владетеля.
Честванията ще завършат с международна научна конференция, която според доц. Георги Николов от Историческия факултет на Софийския университет може да се превърне в едно от най-мащабните събития в областта на историческата наука през последните години. В нея ще участват 43 български и 22 чуждестранни представители. Сред участниците са имена от 18 български институции като Софийския университет, Великотърновския университет, Нов български университет, някои от институтите към БАН, регионални музеи и Държавна агенция „Архиви”.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.