Водещи новини

Преди 40 години се решава 1 октомври да е Международен ден на музиката

Международният ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО.

През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1-ви октомври е обявен за празник на българските музиканти и певци.
Музиката предава и предизвиква такива чувства и преживявания, които нямат пълно и буквално словесно изражение. Неслучайно почти няма изпълнител, който да няма изпълнение, в което основната тема са песента и музиката по принцип.
Лечебното въздействие на музиката върху тялото и душата е отдавна известно по света. Писмени сведения за това са открити в египетски папируси, а възникването на първите теории за лечение с музика е свързано с разцвета на гръцката антична култура. Древните римляни също са познавали и използвали възбуждащото и успокояващо действие на музиката.
Музиката помага да се пребори лошото настроение, овладява омразата и гнева. През XVIII век музикотерапията вече е утвърден метод за лечение на афективните разстройства и меланхолията. След Втората световна война тя преживява истински разцвет с много школи и различни насоки на развитие.
1 октомври е и ден на поезията. По традиция днес ще бъде открита новата учебна година в Обединената школа по изкуствата „Евгений Зумаплов” – в Театъра, от 17.30 часа.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.