четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Стандартът „златен час” за операции при инфаркт се спазва

Всяка година на 29 септември – Световен ден на сърцето, кардиолозите призовават да следваме определени правила за по-здравословен живот.

Така повече от половината инсулти и инфаркти могат да бъдат предотвратени. Лекарите препоръчват по-малко консервирани храни, захар и сол. Поне 30 минути движение на ден, спазване на нормално тегло, здравословен обяд на работното място и по-малко стрес.
Прогнози на Световната здравна организация сочат, че най-смъртоносните и у нас сърдечни заболявания към 2030-та година ще отнемат по 23 млн. живота на година в света. В България превантивно редовното мерене на кръвното трябва да започне при мъжете над 45 години и жените над 50. Акцент в кампаниите тази година е превенцията именно на нежния пол, който масово подценява проблемите със сърцето, определяйки ги като типично мъжки.
Стандартът„златен час” вече се спазва и пациентите са в операционната преди 90-тата минута, твърди националният консултант по инвазивна кардиология доц. Иво Петров, съобщи за БНТ. За да се намалят инфарктите с фатален изход е важно още познаването на симптомите и адекватната първа помощ. Задължително е при остра болка в областта на сърцето и изтръпване в ръката, съчетани с потене, незабавно да се потърси лекарска помощ, а болния да бъде поставен в легнало положение. На световния ден на сърцето – 29 септември кардио болниците в големите градове на страната отварят врати за безплатна профилактика.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.