Водещи новини

1 млрд и 370 милиона лева за образование и наука през новия програмен период

Актуализираната версия на новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“ предвижда един милиард и 370 милиона лева за сферата на образованието и научните изследвания в страната в рамките на следващия програмен период.

Документът бе представен в края на миналата седмица от Министерството на науката и образованието.
В рамките на новия програмен период в ЕС от 2014 до 2020 г. България за първи път ще има достъп до средства от структурните и инвестиционни фондове на Общността за научни изследвания и технологична модернизация на изследователската инфраструктура, подпомагане на връзката на висшето и училищното образование с пазара на труда, на образователната интеграция и ученето през целия живот в самостоятелна оперативна програма – „Наука и образование за интелигентен растеж” (ОП НОИР).
За първи път Министерството на образованието и науката ще бъде управляващ орган на оперативна програма и ще оперира със значителна сума – един милиард и 370 милиона лева. За приоритетни оси са определени:
1. „Научни изследвания и технологично развитие”;
2. „Образование и учене през целия живот”;
3. „Образователна среда за активно социално приобщаване”.
Образователните експерти коментират, че подобен ресурс за българското образование и научни изследвания не е предоставян в последните 25 години.

Вижте още

Днес църката почита Св. Сава Освещени

Православната църква посвещава 5-ти декември на светеца Св. Сава Освещени, построил в края на живота …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.