понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Тази неделя читалищата ни организират четене на открито

Подготовката на мащабно събитие с мото „Чети с мен“ стартира Министерството на културата.

Кулминацията ще бъде на 28 септември в Борисовата градина, където хиляди ще се съберат с книга в ръка, за да четат заедно. Всеки желаещ ще може да прекара последния неделен ден от септември с книга в ръка на открито заедно с други любители на четенето.
Почти всички библиотекари от читалищата в панагюрските села планират да се присъединят към инициативата. Основната цел: поставяне на рекорд за масово четене. Мото на кампанията: „Чети с мен, доведи приятел.” Смисълът да се организира масово четене е в това хората да се обединят около един акт – четенето, без културни, демографски, поколенчески, технологични или поведенчески различия, подчертават от Министерството на културата.
Тази кампания е дело на коалиция от организации, които професионално са свързани с четенето и грамотността: Министерство на културата; Министерство на образованието и науката; Столична община; „Аз чета”; „Детски книги”; „Книголандия”; Асоциация „Българска книга”; Българска асоциация по информационни технологии; Българска библиотечно-информационна асоциация; Български дарителски форум; Национална мрежа за децата; Национална мрежа „Родители”; Сдружение на българските писатели; Синдикат на българските учители; Съюз на артистите в България; Съюз на народните читалища; Регионални експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища”; Център за приобщаващо образование; УНИЦЕФ; Академична лига за Югоизточна Европа; университети; Културен център към Софийски университет „Св. Климент Охридски”; Фондация „Глобални библиотеки – България“; Фондация „Заедно в час”; международни културни институти.
Масовото четене ще премине под патронажа на президента Росен Плевнелиев, а партньор е и Столична община. 

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.