Водещи новини

Синята легенда Наско Сираков представи биографичния роман „Единакът”

Целта на книгата бе да се напише истината и да не се идеализира личността ми, сподели Наско Сираков за биографичната книга „Единакът” на Павел Колев, представена снощи в зала „Асарел” в хотел „Каменград”.

Основният инициатор за романа, посветен на синята футболна легенда, е съпругата му Илияна Раева, която го замисляла като подарък за 50-годишния му юбилей. В момента се готви преиздаване на първия том и издаването на втори том, разкри пред панагюрци един от героите на Световното футболно първенство през 1994 година. В „Единакът“ са разкрити много от задкулисните игри до 1990 година, които не са известни на широката общественост, каза главният герой на романа
„Единакът” може да бъде наръчник, учебник не само за футболистите, а и за всички млади спортисти, защото показва по какъв начин момче, което иска да надскочи себе си и да излезе от заобикалящата го среда, стига до върха, разчитайки на 5% талант и 95% труд, сподели Наско Сираков. За настоящото състояние на Левски, Сираков каза, че не може да лъже хората, че за шест месеца или година отборът ще се оправи. Според него розовите очила на „Герена” трябва да бъдат свалени. „Най-голямата трагедия е, че поддръжниците на „Левски“ са отблъснати. „Левски“ играе половин сезон без публика“, коментира той.
Наско Сираков разкри, че е изключително трудно да израснеш като син на Петко Сираков – първият световен шампион на България в свободна борба, който бил изискващ и деспотичен баща. Футболистът сподели, че е пропуснал много от живота на двете си дъщери, че бракът се крепи на взаимните компромисите, чувствата и взаимното уважение, а в неговия случай най-вече на съпругата му Илияна. За него успелите хора трябва да бъдат приемани такива, каквито са, и всички трябва да бъдем по-толерантни и да наблягаме на положителните страни – както на собствените си, така и на чуждите. „Безумно е да се сравнява Стоичков с Гунди. За мен Ицо е национално богатство и трябва да ценим, каквото ни е дал, и да го приемаме такъв, какъвто е“, каза Наско Сираков в отговор на въпрос от публиката.
sportal.bg публикува за НАСКО СИРАКОВ следните данни: роден на 26 април 1962 г. в Стара Загора. Футболната му кариера започва в Левски през 1980 г. Със синия екип изиграва 205 мача, в които отбелязва рекордните 165 гола. Общо в „А” група е отбелязал 196 гола в 294 мача, което е второ постижение в историята след Петър Жеков. Голмайстор № 1 на България през 1987 г. с 36 гола („Бронзова обувка”), 1988 година – 28 гола, 1992 г. – 26 гола и 1994 г. – 30 гола. Шампион на България с Левски за 1984, 1985, 1988, 1993 и 1994 г., както и през 1996 г. със Славия. Носител на Купата на България с Левски през 1984, 1986, 1992 и 1994 г., както и през 1996 г. със Славия. С Левски печели 3 пъти и Купата на Съветската армия – през 1984, 1987 и 1988 г.
За националния отбор на България изиграва 82 мача и отбелязва 23 гола. Нито един от тези голове не е от дузпа или от пряк свободен удар. Участва и вкарва голове на две световни първенства – през 1986 г. в Мексико и през 1994 г. в САЩ, където България се класира на четвърто място. Участник е и на Евро ‘96, където срещу Румъния изиграва последния си мач за националния отбор.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.