четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Изложба с рисунки на Микеланджело открива днес в София премиерът проф.Близнашки

Министър-председателят проф. Георги Близнашки днес ще открие официално изложбата „Рисунки на Микеланджело от Каза Буонароти във Флоренция“ в Националната художествена галерия в столицата.

 
За първи път у нас пристигат творби на големия ренесансов творец. Изложбата по повод 450 години от смъртта на Микеланджело ще бъде в България до 15 декември. Куратор на експозицията е д-р Пина Раджониери, директор на „Каза Буонароти“, а изложените произведения са четири оригинални рисунки, част от колекцията на къщата-музей.
Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони, известен още само като Микеланджело, е италиански ренесансов скулптор, художник, поет и архитект, представител на Флорентинската школа.  Роден е на 6 март 1475 г., умира на 18 февруари 1564 г.Смятан е за един от тримата титани на Ренесансовото изкуство заедно с Леонардо да Винчи и Рафаело. Творчеството на Микеланджело се отличава с непрекъснато търсене на идеала за красота като отражение на идеалите на епохата за физическа и духовна мощ и трагизъм. 

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.