четвъртък , 25 април 2024
Водещи новини

Пловдив ще е българският кандидат за европейска столица на културата през 2019 година

Град Пловдив е българският кандидат за Европейска столица на културата 2019, обяви вчера на официална церемония в галерия „Средец” на Министерство на културата председателят на експертното жури Стийв Грийн.


Пред последните 2 дни международното жури заседаваше в София, за да избере най-добрата и достойна кандидатура в конкурса за Европейска столица на културата 2019. Както е известно, до втория етап от конкурса достигнаха Варна, Велико Търново, Пловдив и София.
Чудесната инициатива Европейска столица на културата постоянно се разраства и сега тя е едно от най-престижните културни събития в ЕС, тя се цени високо от гражданите на ЕС и дава възможност за по-добро културно разбирателство между тях, отбеляза на церемонията Силвен Паскуа от ЕК. Той допълни, че инициативата допринася за устойчивото развитие на цяла Европа и ако се управляват добре средствата, тя може да има голям принос и за развитието на съответния град, който е номиниран за Европейска столица на културата. „Само един печели, но се надявам, че в това състезание няма губещи”, специално подчерта той. Силвен Паскуа посочи още, че от самите градове зависи да се възползват от кандидатурата и да вложат средствата от европейските фондове в инфраструктурата, в подобряване на уменията на неправителствените организации, както и да финансират част от проектите си.
„През 2019 година, т.е. 30 години след падането на Берлинската стена, която доведе до много големи промени в света, Вие ще имате първата българска Европейска столица на културата, с която много ще се гордеете – и страната Ви, и цяла Европа!”, каза в заключение Силвен Паскуа.
На редовното заседание на Съвета на ЕС през м. май 2015 г. министрите на културата ще вземат и окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата „Европейска столица на културата“ през 2019 г.
Източник: http://mc.government.bg

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.