четвъртък , 9 май 2024

Проф. Владов и екипът му извършиха 38-ата си трансплантация на черен дроб

В началото на седмицата във Военномедицинска академия извършиха трансплантация на черен дроб.

Във вторник сутринта екип от болницата, начело с д-р Иван Василевски, излетял на борда на транспортния самолет С-27J „Спартан“ от състава на ВВС, за да се включи в донорска ситуация, възникнала в УМБАЛ „Св.Марина“ във Варна.
Екипът на проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА, приключи трансплантацията в късния следобед, съобщиха още от болницата. Реципиентът е 50-годишен мъж с последен стадий на чернодробна цироза, а донорът – 56-годишна жена от Варна, изпаднала в мозъчна смърт. Пациентът е преведен в Клиниката по анестезиология и реанимация, контактен е и диша самостоятелно.
Това е 38-та трансплантация на черен дроб за екипа на проф. Владов от 2007 г. насам и пета поред за 2014 г. За цялата 2013 г. бяха извършени общо 5 чернодробни трансплантации.
Ръководството на Военномедицинска академия и екипът от специалисти, осъществили чернодробната трансплантация, благодарят на близките на донора за високохуманния жест, на колегите от варненската болница за бързата и адекватна реакция, както и на екипажа на военнотранспортния самолет, извършил медицинския авиотранспорт.
Проф. Никола Владов е началник на хирургичното отделение в панагюрската болница от 1998 година до 2000 година. През 2012 година бе отличен от Ротари Панагюрище с приз за прослава на Панагюрище и България за приноса му в световната медицина и избирането му за член на Френската академия по хирургия.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.