сряда , 24 април 2024
Водещи новини

Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица наследява Програма „Благотворителност”

Новата Оперативна програма „Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г.“ ще бъде управлявана от Агенцията по социално подпомагане,

съобщиха от Министерски съвет. Тя е наследник на програма „Благотворителност” и за следващите години предвижда да бъдат разпределени 123 милиона евро в страната, при бюджет за целия Европейски съюз от 3,8 милиарда евро.
Новата оперативна програма цели предоставяне на материална помощ на хората, които имат най-голяма нужда от нея. Това включва храна, дрехи и други основни стоки за лична употреба, например обувки, сапун, шампоан. Материалната помощ трябва да върви ръка за ръка с мерки за социално приобщаване, като насока и подкрепа за извеждане на хората от бедността.
Целта на европейската програма „Благотворителност” бе подпомагането на лица в неравностойно положение чрез безвъзмездно предоставяне на храни, произведени от продукти от интервенционните запаси на ЕС или закупени от пазара на Общността. По нея през годините хранителни пакети получаваха стотици хиляди българи.
49% от българите са били заплашени от бедност или социално изключване през 2012 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. По този показател страната ни е на първо място сред държавите членки на ЕС.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.