Последните две проби за Панагюрското съкровище се чакат в петък

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров вече разполага с веществени доказателства, които да потвърдят автентичността на Панагюрското съкровище и да оборят лъжата на т.нар. наследници, че то е подменено с копие, съобщава днес 24chasa.bg.

Намерена е отчупена част от един от ритоните – фрагмент, който никога не е напускал Пловдив, за да тръгне по света. „Парчето е от крило на митично животно върху един от ритоните. Ако съставът му е идентичен със златото от останалата част на съкровището, то несъмнено ще е оригиналното. Лицензирана австрийска фирма взе 33 проби от златото. В понеделник бяха готови резултатите от 31 проби, които показват пълна идентичност на отчупената част с цялото Панагюрско съкровище. Останалите две проби ще са готови до петък”, каза Димитров.
Тогава Димитров възнамерява да заведе дело към наследниците за уронен престиж, финансови вреди и психологически тормоз на хората от НИМ. „И държавата трябва да реагира, защото се представя със съкровището в чужбина и излиза, че 65 г. тя е лъгала другите, а през април ще излъже и Франция, тъй като съкровището отива в Лувъра”, казва шефът на НИМ.
Източник: 24chasa.bg

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.