Удължават срока на проекта „И аз имам семейство”

Срокът на проекта „И аз имам семейство” е удължен до 28 февруари 2015 г., съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Проектът стартира на 30 септември 2011 г. и досегашният срок за изпълнението му беше до 30 септември 2014 г. Този проект се реализира от Агенцията за социално подпомагане (АСП) в партньорство с 83 общини, една от които е Панагюрище, финансиран е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013”. Одобреното ново финансиране надхвърля 18 милиона лева.
От екипа по приемна грижа в Панагюрище обясниха в отговор на питане на oshtepan.com, че до момента по проекта, има е седем приемни семейства, като едното е в етап на заличаване от регистъра. От друго семейство наскоро е било изведено детенцето и осиновено, в две от семействата има настанени по две деца, в други две са настанени по едно дете. От екипа уточниха, че има и едно свободно семейство, като за момента няма предложено дете, отговарящо на неговия профил.
От АСП припомнят, че чрез проекта се прилага нов подход при предоставянето на доброволната, професионалната и заместващата приемна грижа, като ключов нов момент е децентрализиране на услугата и разгръщането й на общинско ниво. Междувременно тя си остава средство за превенция на настаняването в специализирана институция на децата от целевите групи или извеждането им от тях.
В рамките на проекта са утвърдени 1114 приемни семейства, от които 1037 професионални. Общо 1526 деца са били настанени при приемни родители. Тези показатели значително надвишават първоначално заложените параметри от 500 приемни родители и 600 настанени деца.
Предоставянето на приемната грижа от общините допринася за предотвратяване на настаняването на деца в специализирани институции, като 759 деца от общността са настанени в приемни семейства. Проектът спомага и за успешната деинституционализация на децата – 581 са изведени от специализирани институции и 186 – от услуги с постоянно пребиваване на деца, известни като резидентни.
За 420 деца е било прекратено настаняването в приемно семейство – 83 деца  са реинтегрирани в биологичното си семейство, 257 деца са осиновени. Други 23 деца са в семейства на близки и роднини, 33 са в резидентна услуга (център за настаняване от семеен тип или наблюдавано жилище) и само 12 са върнати в специализирани институции.
 

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.