Водещи новини

По време на криза едно от най-важните неща е да останеш в бизнеса, казва предприемачът Иво Гарчев

От 2 години и половина по покана и с решение на Общото събрание на „Клип Щанц“ ООД Иво Гарчев поема ръководството на фирмата, двигател за създаването на която през 1996 год. е баща му Михаил Гарчев.

                                          
От 2004 година Иво Гарчев е  управител и собственик на „АКТИВИТИ Инженеринг“ ООД – компания за внос, доставка и монтаж на индустриално оборудване и техника.Дипломира се като магистър със специалност „Индустриален мениджмънт“ в днешния Технически университет. Завършва и МВА в Bruxelles Business school в Белгия. Първите му кариерни стъпки са във фирма „Евромаркет Груп“ в офисите й в Словения и Хърватска.                                                           
–        Господин Гарчев, Вие сте един от младите ръководители на водеща стопанска институция в Панагюрище. Каква е Вашата оценка за нейното развитие през последните години?
Като цяло бях изненадан от идеите, технологиите и възможностите на създателите на „Клип Щанц“ – баща ми Михаил Гарчев, Лука Гугов, Лука Гарчев и Дойчо Баиров. Постигнатото се дължи изцяло на техния огромен потенциал като инженери богатия им опит като такива. По стечение на обстоятелствата моя е честта да продължа управлението на тази фирма. Производството й е изцяло ориентирано към западния пазар,  основно към Германия, Холандия и Швеция.
В „Клип щанц“ ООД работят 60 човека, които са във фирмата от създаването й вече близо 20 години. Всички те са изградени професионалисти с изключително отговорно отношение. Те са ядрото на компанията, ежедневно представят и защитават принципите на фирмата и са в основата на успеха.

–  Коментарът Ви за отражението на световната криза върху развитието на „Клип Щанц“ ООД?
– По мои наблюдения кризата не се е усетила чувствително във “Клип Щанц”. Нашето производство е по поръчка, а не по прогнози. Така не се затварят пари в суровини, което е добре за подизпълнители като нас.

– Ако приемем, че кризата отминава, как се справиха България и Панагюрище с нея,  къде и какво трябваше да се направи още?
В ситуация на икономическа криза държавата е длъжна да инвестира, основно в инфраструктура, и това е добре за част от бизнеса.По време на икономическа криза едно от най-важните неща е да останеш в бизнеса. 
Малкият и средният бизнес, и в частност индустрията, работят и на това се крепи тази държава. Това е частта от икономиката, която дава най-голяма добавена стойност.

– Какви са темповете на инвестиционния процес в „Клип Щанц“?
– Непрекъснато купуваме техника. Постепенно подобряваме и увеличаваме техническите възможности, условията и капацитета на фирмата. Това ни помага да сме устойчиви на пазара, да предлагаме нови възможности за производство и да привличаме нови клиенти. Сред тях през последната година и половина е една шведска фирма.

– Среща ли трудности „Клип Щанц“ при намирането на нови клиенти и от какво естество са, ако има такива?
-Търсенето на нови клиенти при нас не е самоцел, но е постоянен процес. Ние държим на качеството и спазването на графиците за доставка. Не можем да си позволим да приемем нови поръчки и да не ги изпълним в срок и по всички изисквания на клиента.

– Бизнес без конкуренция няма. Какво е Вашето мнение по този въпрос?
–        Конкуренцията е добър стимул. Когато се развиваш в конкурентна среда,  ставаш все по-добър. Имахме при нас такава ситуация, която се отрази положително на фирмата.

-Доволен ли сте от кадрите, които се обучават  в средните училища в Панагюрище и в българските университети?
–        Както казах вече, Панагюрище е работещ град и е необходимо да се наблегне  на техническото образование. Тенденцията е младите хора да търсят реализация в големия град, но мисля, че в град като Панагюрище има добри възможности. „Клип Щанц“ има нужда от млади инженери с креативно мислене и богато техническо въображение.

Вижте още

Работни места има в изобилие в общините Панагюрище и Стрелча, желаещите за работа са кът

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че къъм 6 март свободните работни местаза специалисти …

Един коментар

  1. Стамат Георгиев. За г н инж.Иво Гарчев

    За младите хора сте абсолютно прав,млади хора с креативно мислене.

    Но кажете как в фирма с ЦПМ машини,в гнездо на змий как ще се оправиш
    по лесно,и откъде ще вземеш специалисти и програмисти.Имаше един мъж
    Който е като пчеличка инж.програмист инж.Ангел Карабойчева само той разбираше
    единствено от програмиране,пенсионира се и го върнаха,само той обучаваше кадри.
    Дано имате добра перспектива и бъдеще.Но намери най бързо начин и се оттърви от
    Това змийско гнездо,намали им заплати и те сами ще избягат.От отдел ОТК без образование нищо не става.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.