Водещи новини

От бебетата зад граница – най-много са панагюрчетата, родени в Словения

От началото на годината до момента 10 са децата, родени в чужбина и записани като жители на община Панагюрище, съобщиха за oshtepan.com от Общинска администрация.

Най-много са бебетата, родени в Словения – 4, следвани от тези във Великобритания – 3. По едно са дечицата от ЮАР, Украйна и Франция. За цялата 2013 година петнайсетина бяха малчуганите, родени зад граница, с майки от Панагюрско.
Браковете, сключени от панагюрци в други държави, от януари досега са 5. Два от тях са в Германия и по един в Австрия, Босна и Херцеговина и Чешката република.
Чл. 72. от Закона за гражданската регистрация гласи, че „В срок три месеца от съставянето на актове за гражданско състояние в дипломатическото и консулското представителство на Република България преписи от тях, както и получените документи по чл. 71 се изпращат в Министерството на външните работи на Република България.
(2) Получените в Министерството на външните работи служебни преписи на актове въз основа на ал. 1 се изпращат не по-късно от 15 дни след получаването им в общините, както следва:
1. за раждане – в общината по постоянния адрес на майката, а ако тя не е български гражданин – в общината по постоянния адрес на бащата;
2. за сключен граждански брак – в общината по постоянния адрес на съпруга, а ако той не е български гражданин – в общината по постоянния адрес на съпругата;”
Живеещите, според различни данни, българи зад граница са около 2.8 милиона.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.