Водещи новини

Щяло да има плащания по ОП „Околна среда“.Това касае пряко Панагюрище

Надявам се до края на този месец да отблокираме плащанията по ОП „Околна среда“. Взети са всички мерки, за да няма системни проблеми в ДФ „Земеделие“, каза днес вицепремиерът Зинаида Златанова в интервю за БНР.

Според нея „това означава, че всичко планирано като проекти и процедури ще бъде направено и бенефициентите ще могат да получат своето финансиране“, за да се избегнат потенциални загуби в края на годината. Златанова добави, че е необходимо да се избере ново ръководство на фонд „Земеделие“, което бързо и оперативно да започне изпълнението на задачите.
„В никакъв случай финансовата стабилност не е заплашена по причина европейски средства. Напротив – европейската солидарност е много важен източник за публични разходи, които България ползва от години и ще продължава да ползва. Няма никаква опасност за бюджета от гледна точка на европейските фондове, категоричен беше вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.
По отношение на ОП „Околна среда“ вицепремиерът изтъкна, че има голям напредък в отстраняването на слабостите в системата, които в последните години са довели до спиране на плащанията. Припомняме, че най-големите проекти, спечелени от община Панагюрище, са именно по ОП „Околна среда“ – инвестиционният проект за ВиК сектора, чиято стойност е над 50 милиона лева, и проектът за изграждане на депото за битови отпадъци. Първа копка на водния проект бе направена през есента на 2013 година, а първа копка на проекта за депото в средата на юни 2014 год. Стойността на проекта за депото е над 18 милиона лева.
На последното си заседание преез юни Общинският съвет отпусна заем 3 милиона лева от приватизационния фонд на болницата, които пари да се ползват за разплащане от община Панагюрище по двата проекта, докато държавата започне отново плащанията. Тогава трите милиона ще бъдат върнати от Общината във фонда от продажбата на болницата.

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.