Водещи новини

От днес влезе в сила забраната физически лица да предават скрап в пунктовете за вторични суровини

Цяла седмица при нас беше лудница, сподели вчера в неофициален разговор работеща във фирма за изкупуване на вторични суровини в Панагюрище. Причината – от днес, 13 юли, влезе в сила забраната

 физически лица да предават скрап в пунктовете за вторични суровини.
На 12 юли представител на екипа на oshtepan.com стана свидетел на многобройни леки автомобили (тук-там и някои бус), които се изчакваха, за да влязат в пункта за предаване на метални вторични суровини.
Преди време председателят на Българската асоциация за рециклиране (БАР) Борислав Малинов каза пред национални медии, че промяната в закона ще засегне близо 600 000 души, основно социално слаби и необразовани хора, които редовно събират метални суровини, за да се препитават.
От днес с метални суровини трябва да търгуват само предприятия, а хората ще трябва да карат металните отпадъци на общински площадки. Такива обаче няма в община Панагюрище. И не само в нашата община не са изградени такива.
Забраната физически лица да предават отпадъци от черни и цветни метали бе въведена през 2012 г. с цел да се спрат кражбите от обществената инфраструктура, както и да секнат посегателствата срещу частни домове. На фирмите и общините бе даден двегодишен гратисен период, за да се подготвят за новите изисквания. Но те пак се оказаха неподготвени.
Затова имало вече подготвена поправка в Закона за управление на отпадъците, но пък няма действащо Народно събрание, което да я приеме.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Един коментар

  1. Моля ви се не слагайте забрана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.