Телефонни измамници тормозили жители на с.Бъта, не са единствените в Пазарджишко

Читатели на oshtepan.com от с. Бъта сигнализираха за поредната „акция” на измамници по телефона.

В сряда вечер към 21 часа десетки фалшиви телефонни обаждания са получили жители на селото. Историята, която чуват нищо неподозиращите хора е за техен близък, който е пострадал при автомобилна катастрофа и до два дни трябва да бъде събрана сумата от 20 хиляди лева. Задължително присъства и предупреждението да не се споменава на никой за обаждането. Измамниците са звънели предимно на възрастни хора.
Един от съветите в подобни случаи е, ако получите обаждане, че ваш близък има нужда от пари, искайте лична среща, питайте за характерни имена и събития, свържете се с други общи познати и роднини, които да потвърдят информацията. Обикновено потърпевшите са на такава възраст, че не могат да вникнат в случващото им се по телефона. За това, всички техни близки трябва да ги информират периодично, като постоянно да им напомнят да не се доверяват на лица от телефонни позвънявания, а да прекъснат връзката изключвайки телефона от розетката. В никакъв случай гражданите не трябва да назовават имената и личните си данни, на когото и да било по телефона. При всички случаи, когато гражданин е станал жертва на телефонна измама трябва незабавно да се обърне към най близкото полицейско управление. Това важи особено и за неуспешните опити за измами.
Най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуда са установени като: „Спешна операция или лечение”; „Внасяне на гаранция или подкуп”; „Печалба от томбола или телевизионна игра”; „Баене за разваляне на магия”; „Предоставяне на социални помощи” и “Ремонт на жилището по програма на ЕС”; „Наемане на квартира”; „Заем на познат”.
Броени часове, след като получихме информацията от Бъта вчера, и от Областната дирекция на МВР – Пазарджик, изпратиха прессъобщение със следния текст „Информирам ви, а чрез вас и хората от региона за това, че отново зачестяват случаите на телефонни измами.
За съжаление, само вчера и днес са пострадали три възрастни жени попаднали в мрежите на телефонните измамници. Две от тях са от Пазарджик, а третата от село Бошуля, като са олекнали съответно с 2000, 800 и 1100 лева. Измамата е по касическата схема за пострадал близък или роднина, на който е необходимо да се направи спешна операция и са необходими средства. Само през днешния ден на територията на Пазарджик и близките села са регистрирани още седем опита за телефонни измами.
По трите случая работят служители от полицейските управления в Пазарджик и Септември.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.