четвъртък , 9 май 2024

Пазарджишката инспекция по труда се отчете, вече и по интернет се подава декларация за трудова злополука

682 проверки, 143 проверки последващ контрол, 12 проверки периодичен контрол, разследвани 11 трудови злополуки.

Това е част от равносметката за работата на Инспекцията по труда в Пазарджик за първите пет месеца от годината, направена в Областния съвет по условия на труд. На срещата, състояла се на 1 юли, под председателството на зам.-областния управител Юмер Хамза станало ясно, че са констатирани 3 557 нарушения, спрени от работа са 30 машини и съоръжения; в осем предприятия е констатирано забавено плащане на трудовите възнаграждения, след намесата на Дирекция „Инспекция по труда” Пазарджик са изплатени 134 хил. лв.; съвместно с представители на полицията са извършени 22 нощни проверки.
От НОИ съобщиха, че от 1 юли 2014 г. допълват списъка си с електронни услуги с две нови възможности за заявяване на административни услуги по електронен път.
Първата от тях представлява алтернативен способ за предоставяне по интернет на Декларация за трудова злополука. Декларацията по образец ще се подава през интернет страницата на института, заедно с попълнено електронно заявление. Самото заявление ще се подписва от осигурителя, пострадалото лице или неговите наследници с електронен подпис или ще се защитава чрез издаден от НОИ персонален идентификационен код (ПИК) за физически лица или Идентификационен код на осигурител (ИКО) за юридическите лица. В случай на упълномощаване е необходимо и нотариално заверено пълномощно.
Декларацията се изисква с цел своевременно деклариране на трудова злополука в НОИ в нормативно определения срок. За работодателя този срок е в рамките на 3 работни дни, а за пострадалото лице и неговите наследници (в случай че осигурителят не е декларирал злополуката) периодът е до една година.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.