четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Тази седмица ще има безплатни прегледи за туберкулоза в Пазарджик

В Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания Пазарджик през тази седмица (16-20 юни) ще има дни на отворените врати.

Инициативата е на Министерството на здравеопазването, като фокусът е диагностиката и лечението на туберкулозата. Освен в Пазарджик, безплатни прегледи ще се извършват общо в 28 областни града в страната.
Прегледите ще включват оценка на риска чрез анкета, консултации, прегледи и изследвания. Кампанията се организира от Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Данните показват, че по време на проведените през 2013 г. Седмици на „Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 5 197, като 62 лица бяха насочени към лечение, а 267 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.
През първото тримесечие на 2014 г. по време на кампаниите за безплатни прегледи общо 2 788 лица са скринирани за туберкулоза, от които 32 са насочени към лечение, а 189 са с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.
У нас за пета поредна година се постига тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза – от 40 на 100 000 население през 2005 г. до  23,2 на 100 000 души през 2013 г. по предварителни данни на Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”.
В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването  е лечимо стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти.
Лечебното заведение се намира на ул. „Болнична” №15 в областния град.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.