четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

23 акта за нарушения на Закона за здравето

За периода януари – май 2014 година здравните инспектори от РЗИ са извършили 2809 проверки на територията на област Пазарджик по спазването на чл. 56 и чл. 56а от Закона за здравето.

 Това информират от инспекцията в прессъобщение, в което се посочва, че контролът е  обхванал 502 обекти за хранене и развлечения, 498 детски и учебни заведения, 436 лечебни и здравни заведения, 1203  други закрити обществени места,         
по смисъла на §1а от допълнителните
разпоредби на Закона за здравето и 170 открити обществени места   
– по смисъла на чл. 56а от Закона за здравето.
Част от проверките са извършени по сигнали, постъпили по телефона и на електронната поща на РЗИ Пазарджик от граждани (9) и от Гражданска инициатива  „България без дим”  (15).
В хода на извършения контрол са съставени 23 акта за констатирани нарушения (15 на физически лица, 3 на ЕТ и 5 на юридически лица). Наложени са назателни санкции на обща стойност 18 300 лв.
Негативното въздействие на тютюнопушенето върху човешкото здраве,
социалните, екологичните и икономическите последици от употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим са били във фокуса на кампанията, която РЗИ Пазарджик е провела през май по повод 31 май –Световен ден без тютюнев дим. На изнесените консултативни кабинети здравни експерти са оказвали методична подкрепа на желаещите да се откажат от вредния навик, като над 100 души са преминали обучения срещу никотиновата зависимост. С цел повишаване на информираността са предоставени на граждани,  детски градини и училища повече от 1000 информационни тематични материали (плакати, брошури, книжки за оцветяване, календари и стикери).

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.