Германецът Манфред Вебер е новият председател на Групата на ЕНП в Европарламента

Групата на ЕНП в Европейския парламент избра вчера германския евродепутат Манфред Вебер за свой председател.

 
Това съобщи във фейсбук профила си избраната отново за евродепутат Мария Габриел, ръководител на делегацията на ПП ГЕРБ. Българката припомня, че Манфред Фебер  заема овакантения пост от досегашния председател Жозеф Дол, който не се кандидатира за нов мандат.
Г-н Вебер е избран с 190 гласа от 192 гласували. „Така Групата на ЕНП стана първата от всички политически групи в новия мандат на Европарламента, която се конституира след европейските избори през май“, пише Мария Габриел във фейсбук профила си. Тя съобщава, че
В първото си слово като председател Манфред Вебер е изтъкнал, че Европарламентът, като единствената пряко избрана европейска институция, трябва да има водеща роля в засилване доверието към Европейския съюз. „За да подобрим прозрачността в процеса на вземане на решения, ние се нуждаем от ясно дефинирани отговорности. Европейските граждани трябва да знаят кой за какво е отговорен, което включва обвързващи ангажименти и политически цели“, подчертал новият председател на Групата на ЕНП в Европарламента.
Досегашният дългогодишен председател на Групата Жозеф Дол заявил, че „изборът на Манфред Вебер показва, че Групата на ЕНП е обединена и е в готовност да започне работа. Според Дол опитът и личността на Вебер олицетворяват основните ценности на ЕНП и убеждението, че е необходимо изграждането на Европейски съюз, по близък до неговите граждани“.
Българската делегация в Групата на ЕНП приветства избора на Манфред Вебер, „който е убеден и доказан приятел на България и винаги е подкрепял демократичните процеси у нас“, пише Мария Габриел.
Манфред Вебер е роден през 1972 г. в Долна Бавария, Германия, и е инженер по образование. Той е избран за първи път в Европейския парламент през 2004 година. Между 2006 г. и 2009 г. координира дейностите на Групата на ЕНП в Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. През 2009 г. е избран за заместник – председател на Групата на ЕНП.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.