Водещи новини

„Дервишовден в Лесичово” ще представя областта в националната селекция „Живи човешки съкровища“

Номинацията на област Пазарджик за „Живи човешки съкровища – България“ 2014 е обичаят „Дервишовден в Лесичово” на кукерския състав при НЧ „Отец Паисий – 1890г.” с. Лесичово, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

 Решението е взето от Регионалната експертна комисия, създадена със заповед на областния управител Иван Йорданов.Експертната комисия е председателствана от гл. ас. д-р  Радка Петрова Братанова – Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
Както oshtepan.com писа преди време, в регионалния етап от процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ за 2014 г. е имало четири предложения. Другите три проекта, които са се състезавали с „Дервишовден в Лесичово”, бяха: Традиционен български годеж „Куше” в село Алеко Константиново; „Месене на квас” на НЧ „Серафим Янакиев Червенко – 1933г.”, с. Симеоновец,   и „Автентичните двугласни песни на село Величково”.
Номинацията на ритуалния обичай „Дервишовден в Лесичово“ представя самодейния кукерски състав към читалището като носител на древна традиция, която се предава от поколение на поколение и на уникални по рода си костюми от кози кожи, маски и звънци, характерни в област Пазарджик само за село Лесичово.
Процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” 2014 стартира през м. март от Министерството на културата. Право на номинации имаха народните читалища, като най-стари културни институци Кандидатури на регионално се подаваха в областните администрации до 20 април.
Предстои Национална комисия, назначена със заповед на министъра на културата, да обсъди областните кандидатури и да излезе с аргументирано предложение. Утвърдените от министъра номинации по системата „Живи човешки съкровища – България“ ще бъдат обявени на официална церемония на 24 юни 2014 г.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.