Водещи новини

„Дервишовден в Лесичово” ще представя областта в националната селекция „Живи човешки съкровища“

Номинацията на област Пазарджик за „Живи човешки съкровища – България“ 2014 е обичаят „Дервишовден в Лесичово” на кукерския състав при НЧ „Отец Паисий – 1890г.” с. Лесичово, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

 Решението е взето от Регионалната експертна комисия, създадена със заповед на областния управител Иван Йорданов.Експертната комисия е председателствана от гл. ас. д-р  Радка Петрова Братанова – Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
Както oshtepan.com писа преди време, в регионалния етап от процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ за 2014 г. е имало четири предложения. Другите три проекта, които са се състезавали с „Дервишовден в Лесичово”, бяха: Традиционен български годеж „Куше” в село Алеко Константиново; „Месене на квас” на НЧ „Серафим Янакиев Червенко – 1933г.”, с. Симеоновец,   и „Автентичните двугласни песни на село Величково”.
Номинацията на ритуалния обичай „Дервишовден в Лесичово“ представя самодейния кукерски състав към читалището като носител на древна традиция, която се предава от поколение на поколение и на уникални по рода си костюми от кози кожи, маски и звънци, характерни в област Пазарджик само за село Лесичово.
Процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” 2014 стартира през м. март от Министерството на културата. Право на номинации имаха народните читалища, като най-стари културни институци Кандидатури на регионално се подаваха в областните администрации до 20 април.
Предстои Национална комисия, назначена със заповед на министъра на културата, да обсъди областните кандидатури и да излезе с аргументирано предложение. Утвърдените от министъра номинации по системата „Живи човешки съкровища – България“ ще бъдат обявени на официална церемония на 24 юни 2014 г.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.