понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Евроскептици и крайнодесни със сериозна подкрепа на изборите в ЕС

Европейската народна партия (ЕНП) остава водеща група в новия Европейски парламент с 212 места, показват резултатите от провелите се избори от 22 до 25 май в страните от Европейския съюз.

От  http://news.ibox.bg съобщават още, че ЕНП е следвана от Партията на европейските социалисти, която е втора със 185 места, а АЛДЕ печелят 74 мандата.
Избирателната активност на изборите в целия Европейски съюзе 43,11%.
В европарламент 2009-2014 ЕНП водеше с близо 80 места пред ПЕС (274-195 места), така че с настоящия си резултат – макар и доминиращ, ЕНП прави сериозно отстъпление в присъствието си, коментират специалистите.
Като цяло първите данни след изборите в Европейския съюз показватсериозна подкрепа за крайнодесните и евроскептичните партии. Очаква се евроскептиците да вземат около 130 места.
Според последните резултати крайнодесните партии печелят 25% във Франция, 23% в Дания, 27% във Великобритания, 20% в Австрия, 15% в Унгария, 13% във Финландия и 12% в Гърция.
Общо в новия парламент влизат 751 депутати.
Процесът след официално оповестените резултати от изборите в Европейския съюз включва няколко стъпки.
Първо презюни ще се формират политическите групи – една група трябва да има най-малко 25 члена, избрани в най-малко 7 страни членки в ЕС, за да се счита за такава официално. Същият месец се проверяват и пълномощията на новите депутати.
Между 1-3 юли 2014 година ще се проведе учредителната сесия на ЕП. Новоизбраните депутати ще заемат своите места в парламента.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.