Има второ училищно щъркелово гнездо в Панагюрище

След щъркеловото гнездо на покрива на СОУ „Нешо Бончев”, Панагюрище може да се похвали с второ. Прелетните птици са намерили свой дом и на покрива на ОУ „Проф. Марин Дринов”.

Изборът на щъркелите, за които едно от предположенията е, че са от „бончевото семейство”, обаче не е случаен. Преди 3 години дриновският учител Николай Карагьозов и негови колеги започват изграждането на комин, а после и на гнездо, които постепенно укрепват.
През 2012 и 2013 година успехът им бил частичен, защото птиците прелитали и кацали, но за кратко. От тази пролет дриновци не могат да се нарадват на щърковото си семейство, което се е задържало, е вече очакват следващо поколение.
България е страната, над която преминава най-големият миграционен поток на Белия щъркел в посока към Африка и обратно. По време на масовия есенен прелет, обикновено между 10 август и 30 септември, над страната ни (основно над Бургаския залив) ежегодно прелитат по около 135 000 бели щъркели, групирани средно в 235 ята.
Щъркелите образуват стабилни двойки, които ежегодно отглеждат по едно поколение от 1 до 6 малки, които за няколко месеца укрепват и отлитат на дълъг път с родителите си при миграцията на юг.
На иврит думата за щъркел е еквивалент на израза „мила майка“, а в скандинавската митология щъркелът е символ на семейните ценности. Като въплъщение на многобройните човешки поверия и легенди, свързани с белия щъркел се явява разказът „Нане Стоичковата върба“ на Елин Пелин. Докато двойките живеят необезпокоявани върху върбата в двора на Нане Стоичко, то и в дома му цари спокойствие. В момента, в който героят отсича дървото, което е и дом на птиците, и в човешкия дом идва проклятието.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.