събота , 27 април 2024

По-голяма физическа активност и правилно хранене, за да избегнем хроничните незаразни болести

На 19 май отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването. По този повод РЗИ- Пазарджик насочва вниманието на обществеността към завишаване на физическата активност и следване модела за правилно хранене. Това са двата основни фактора за постигане на добро здраве и дълголетие и предотвратяване на хронични незаразни болести /ХНБ/.

Световната здравна организация /WHO/алармира, че липсата на физическа активност е глобален проблем на общественото здраве и рисков фактор за хронични заболявания. Основните хронични незаразни болести (сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични респираторни болести и диабет) са причина за 60% от всички смъртни случаи в световен мащаб, 80% от които са в страните с ниски и средни доходи.
В България за 2010 г. те са причина за над 80% от смъртните случаи, като водещи са болестите на органите на кръвообращението с 67.5%, следвани от злокачествените новообразувания с 15.1% и др. Основно те се причиняват от общи, предотвратими рискови фактори, като тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска физическа активност и злоупотреба с алкохол.
През 2013 г. Световната здравна асамблея прие Глобален план за действие срещу незаразните болести 2013-2020 г., а в България МЗ разработи Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести – 2014-2020 г., по която работи и РЗИ Пазарджик.
Безспорен факт е, че повишената урбанизация доведе до появата на някои фактори в околната среда, които не благоприятстват физическата активност – претъпкан транспорт, лошо качество на въздуха, замърсяване, липса на паркове, алеи и съоръжения за спорт и отдих. За да намалим риска от високо кръвно налягане, коронарна болест на сърцето, мозъчен инсулт, диабет, рак на гърдата и рак на дебелото черво, лекарите препоръчват редовни физически упражнения, ходене, колоездене или танци, които ще ни карат да се чувстваме добре.
Каква физическа активност е подходяща за различните възрасти?
Ето препоръките на здравните експерти от отдел„Профилактика на болести и промоция на здраве” в РЗИ Пазарджик, базирани на насоките на СЗО за физическа активност за здраве 
 
Физическата активност и спортът са в основата на здравословния начин на живот. Това важи особено за децата и младежите, чийто организъм е в процес на растеж и развитие, на дооформяне пропорциите на тялото, на физическо и психическо съзряване. Чрез спорта децата придобиват нови, необходими за тях, двигателни навици и умения, които се изграждат по време на тренировките. Спортуващите деца и ученици имат значително по-високи показатели на телесната маса, гръдната обиколка, жизнената вместимост на белия дроб, мускулната сила на ръцете и др. Системните физически упражнения водят до придобиване на правилна телесна стойка и добър естетически вид, които са от голямо значение за самочувствието на младежите и девойките. И нека не забравяме, че благоприятният ефект е толкова по-голям, колкото по-рано започнат системните физически упражнения.
 
За децата в предучилищна възраст се препоръчват подвижните игри на открито – разходки, туризъм, спортни дейности, състезания, игри. Физическа активност не трябва да бъде по-малко от 1-2 часа дневно.
 
Началната и средната училищна възраст (6-7 и 13-14 години) са най-подходящи за последователното формиране на навици, умения и способности с голямо значение за постигане на добри постижения през следващите възрастови периоди.
• Плуването е сред най-предпочитаните спортове. Има мощен оздравителен, общоукрепващ и закалителен ефект. Плуването е подходящ спорт за всички възрасти и особено се препоръчва при заболявания на сърдечносъдовата система, при травми на опорно-двигателния апарат и нервната система, при деца с неправилно телодържане и гръбначни деформации.
• Колективните спортове – баскетбол, волейболи футбол са изключително динамични игри. При тях се развиват основните двигателни качества – сръчност, ловкост, издръжливост, колективен дух, спортсменство и лична дисциплина.
• Гимнастиката повлиява хармоничното развитие на цялото тяло и на отделни
мускулни групи, усъвършенства координацията на движенията. Постига се усъвър-
шенстване на двигателния, вестибуларния апарат и зрителния анализатор.
Подходяща възраст за начало на заниманията е 8-9 години за момичетата и 9-10 г.
за момчетата, като първите две години са за обща физическа подготовка.
• Леката атлетика е спорт, в основата на който са ходенето, бягането, скоковете, хвърлянията. Чрез лекоатлетическите упражнения се развиват основните физически качества – бързина, издръжливост, сила, ловкост.
За средната училищна възраст са подходящи колективните игри – баскетбол, волейбол, хандбал, футбол. Системните занимания с различните спортни игри развиват двигателните качества сила, бързина, издръжливост и ловкост, а емоциите , свързани с
игрите, повишават интереса и активността на участниците.
 
Възрастни (18-64 години)
За тази възрастова група са необходими най-малко 150 минути седмично физическа активност с умерена интензивност или най-малко 75 минути енергично интензивна аеробна физическа активност. Възможна е и еквивалентна комбинация от умерен и силен интензитет дейност.
Примери за упражнения с умерена интензивност: бързо ходене, танци, работа в градината, домакинска работа, лов, събиране на реколтата; активни игри и спортни занимания с деца.
Примери за физическа активност с висок интензитет: енергично изкачване /катерене/,бързо каране на велосипед, аеробика,бързо плуване,спортове и игри (например  футбол, волейбол, хокей, баскетбол),прехвърляне/преместване на предмети над 20 кг.
Хора над 65 години
Възрастните хора в тази възрастова група са със ставни проблеми и трябва да извършват три или повече пъти седмично упражнения, за да се предотврати рискът от падане. Препоръчва се ходене, танци, градинарство, туризъм, плуване, уелнес*, подвижни видове дейност, игри.
Съществуват убедителни доказателства, че по-активните възрастни имат по-ниска смъртност от: исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане, диабет тип 2, метаболитен синдром; по-нисък риск от фрактура на бедрената кост и прешлени; поддържат здравословно телесно тегло.
*Уелнес: процедури, които подобряват физическото и психическото здраве, като масаж, сауна, солариум, къпане в тангенторна вана, методи на алтернативната медицина 

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.