вторник , 16 април 2024
Водещи новини

Всяка капка дъжд на Гергьовден е злато

Малко от съвременните хора мислят за Гергьовден като ден на люлките и цветните венци.Повечето го свързват само като Ден на храбростта и Българската армия.

Окичени с цветя, векове наред децата се люлеели на въжени люлки, вързани на дърво – и досега символ на безгрижие и лекота. Възрастните пък кичели домовете си със зеленина – букови клонки и здравец. Букови, защото букът е твърда и здрава дървесина, а здравецът за здраве. Оттам и приказката „Червен, червен Великден – зелен, зелен Гергьовден“. В народните представи св. Георги пази овчарите и стадата и затова навсякъде в негова чест се принася в жертва мъжко агне.
Днес имен ден имат Георги, Гергана, Галя, Ганка, Ганчо.
Гергьовден е постоянен църковен празник.
Свети великомъченик Георги живял по времето на император Диоклециан (управлявал от 284 до 305 г.), който вярвал в езическите богове, затова преследвал християните. Може би най-жестоките гонения в историята на империята са били по негово време. Първата форма на гонение по време на неговото управление била изхвърляне от армията на всеки войник, който отказвал да извърши жертвоприношение за езическите богове. През 303 г. императорът издал едикт за жестоки гонения на християните, като заповядал да бъдат арестувани всички презвитери и дякони и ги накарал да направят жертвоприношение за езическите богове. Те били измъчвани, хвърляни на диви зверове, избивани, като в онези дни християнството е дало изключително много мъченици за вярата.
През 305 г. Диоклециан се разболял психически, започнали да го измъчват видения за неговите преследвания и убийства и се чувствал заплашен от убийство. Доброволно се оттеглил от трона и се установил в своята резиденция в Далмация, където се обрекъл на изолация.
Именно на тези събития бил съвременник и свидетел свети Георги. Той произлизал от високопоставено семейство, имал добро възпитание, бил красив мъж, който ръководел едни от най-безстрашните войници на Империята и винаги се отличавал със смелостта си в битките, за което Диоклециан бързо го издигнал, като го направил началник на имперската гвардия. Когато бил на този пост, излязъл едиктът на Диоклециан, който се отнасял вече за всички римски граждани и изисквал от всички да правят по веднъж в месеца жертвоприношения на езическите богове по площадите на Империята. Тогава се разкрили много християни. И свети Георги решил да разкрие вярата си в Господа Иисус Христос пред императора и пред събранието на римските първенци. Той влязъл сред тях и започнал да говори за вярата си в Христос, за Царя на Царството небесно.
Императорът заповядал младият Георги да бъде арестуван незабавно. Той бил хвърлен в тъмница и поискали от него да се отрече от вярата си. Когато отказал да направи това, бил подложен на всякакви мъчения. Може би е бил най-измъчваният от всички: поставили краката му в нажежени в огън обувки с пирони, бил разпъван на колело, бил хвърлен в яма с негасена вар, където престоял три дни без никакви поражения…
Многобройни са разказите за чудодействата на свети Георги, който преминал през тъмницата. И днес дълбоко вярващите миряни се уповават на неговата закрила, призовавайки го да им помогне в труден момент.
Българските християни вярват, че всяка капка дъжда на Гергьовден е злато.
Честит празник на всички именници!

Вижте още

„БУНАЙ“ АД Ви честити Трети март

Мениджърсският екип на „БУНАЙ“ АД поздравява своите служители, работници, партньори и техните семейства с Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.