неделя , 28 април 2024

Президентът Плевнелиев: Когато има благородна кауза, няма сила, която може да ни спре

„Още преди Освобождението предците ни завещаха посоката, която да следваме – „чистата и свята република“ на Левски и Бенковски и „равенството с другите европейски народи“.

И народът ни и днес е обединен като един зад този идеал“. Това заяви президентът на България Росен Плевнелиев в тържественото си слово тази вечер на централния площад в Панагюрище „20 април“, където бе кулминацията на честванията по повод 138-годишнината от Априлското въстание.
Президентът Плевнелиев и върховен главнокомандващ прие тържествената проверка на почетните роти и представителни армейски части от асеновградския гарнизон, командвани от майор Янко Панайотков.
Въпреки обилния дъжд стотици граждани и гости на града бяха на историческия площад, за да отдадат почит на героите от Април 1876 г.
На честването присъстваха Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай, народни представители от 42-то Народно събрание, областният управител на Пазарджик Иван Йорданов, висши военни, кметове и общественици. Силни думи за „онези чутовни 10 дни“ преди 138 години изрече кметът на общината Никола Белишки, припомняйки че „историята няма заден ход“.
В приветствието си президентът на България Росен Плевнелиев определи Априлското въстание като „морален стожер, исторически връх, с който продължаваме да се съизмерваме“. Държавният глава припомни, че заветът на априлци е, че бъдещето ни зависи от нашите собствени усилия, че свободата и нейните ценности не са даденост и не се получават даром, че сами определяме съдбата си, избирайки между удобното самосъжаление и това да запретнем ръкави и да превърнем родината в пример за другите.
Днес ние – наследниците на славните герои, водим своята борба с примирението и песимизма, отбеляза президентът Плевнелиев, подчертавайки, че от нас зависи каква България ще оставим на идните поколения.
„Несправедливостта и неработещите институции виреят само там, където няма силен граждански контрол и активно участие на хората; там, където гражданската енергия е заменена с непукизъм“, акцентува президентът. Той посочи, че примерът на априлци  показва, че когато превъзмогнем примирението, когато има благородна кауза, няма сила, която може да ни спре.
Днес е наш ред да пазим завета и да не допуснем България да бъде отклонена от зададения от Апостола и българските патриоти път – за изграждане на демокрация от европейски тип и държавност, служеща на хората, а не на силните на деня, посочи още държавния глава.
„Не е вярно, че България няма цел и няма план.
И апелирам от тази висока трибуна към всички български политици да спрат да повтарят това, защото не е вярно“, каза още той

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.