Водещи новини

Знаем ли кой е Бенковски?

На местността Оборище бе Първото Велико народно събрание, Бенковски бе първият държавник, Средногорието – Първата българска държава след петвековна турска власт и Панагюрище нейна първа столица.

Това бяха част от думите на Галина Златарева, която вчера представи романа си „Медальонът”. Ако не беше Бенковски, нямаше да има Априлско въстание, ако нямаше Априлско въстание, нямаше да бъдат разбунени духовете в Европа и може би щеше да ни сполети съдбата на Армения, сподели още авторката.
Директорът на Градска библиотека „Стоян Дринов” Стефан Рапонджиев накратко представи „един от най-добрите исторически романи”, в който има три потока – за живота на Гаврил Хлътев, за висшите европейски кръгове и третата линия – за американеца Джордж Бенковски. Златарева обобщи, че една от целите на книгата й, която е с трето издание, е да можем да се погледнем отстрани, чрез погледа на човек, който не е запознат с българската история и да се кажат неща, без незапознатия читател да бъде засегнат. Написването на „Медальонът” ми отне повече от четири години – две от които преминаха в изследване на всички възможни източници, обясни в отговор на свои почитатели Златарева. От панагюрската публика авторката научи повече за Орчо Войвода, Райна Княгиня, Павел Бобеков.
В защита на тезата, че Георги Бенковски е бил отличен организатор и държавник, бяха посочени части от книгата, почиващи на реални факти за поръчването от него на голям държавен печат, създаването на Военен устав, преглед на войската, предназначението на ушитото от Райна Княгиня знаме – да бъде правителствено знаме, което „не е за украса”.
Златарева последователно и убедително обясни за опитите Бенковски да бъде неглижиран и оплюван, както и собствения си стремеж, придържайки се към фактите, да сглоби нишките от живота и характера му, които да бъдат по-близо до истината. Авторката призна, че започвайки проучванията си е знаела няколко основни неща – че е роден в Копривщица, че е ръководител на Четвърти революционен окръг. Навлизайки в книги и документи, Златарева установява и изгражда, от своя страна, пълнокръвен образ на историческа личност, която трябва да стои до Левски. Много от нас и особено младите хора, не знаят важни неща за Бенковски, бяха част от коментарите на вчерашната среща. „Медальонът” е прекрасна книга и дава много, споделиха прочели романа.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Един коментар

  1. Николай Историков

    Съжалявам за госпожа Златарева,но Бенковски е най-големият авантюрист на Априлското въстани и когато се е качил на въховете на Тетевенския балкан и видял пожарищата по цяла Южна България,едва тогава е разбрал,какво е направил и започнал да кърши ръце и да плаче.Това не съм го измислил аз,а Захари Стоянов,който е бил до него !Писна ми от пишман историци и разбирачи на историята !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.