четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Обсъждаха проекта за преработка на тежки отпадъци в Лукойл

Като добра инвестиция министър-председателят Пламен Орешарски определил комплекса за преработка на тежки отпадъци в Лукойл Нефтохим Бургас.

Проектът за неговото изграждане е бил основна тема на разговора на премиера с президента на ОАО Лукойл Вагит Алекперов в Министерския съвет вчера, пише в разпространеното до медиите прессъобщение. Общата стойност на инвестицията за осъществяване на първия етап от проекта – изграждане на основна инсталация за хидрокрекинг на гудрон, както и спомагателни инсталации, възлиза на 1,5 милиарда долара и се предвижда строителството да приключи в срок от 36 месеца.
„В изграждането на комплекса са ангажирани пряко 2 000 души, а заедно с организациите, извършващи заготовка за монтаж, общият брой на работните места надвишава 3 000. Редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване, се осъществяват от български фирми-подизпълнители. Завършването и на следващия етап от проекта с изграждането на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност“, се подчертава в прессъобщението. В света има само 6 страни с подобни действащи инсталации – Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт. 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.