събота , 27 април 2024

Още не се знае кой ще дойде за тържествата на 1 и 2 май

Още няма отговор от нито една висша държавна институция по повод тържественото отбелязване на 138-та годишнина от Априлското въстание.

Поканите са били изпратени от Община Панагюрище през февруари. До 4 април обаче само от Президентството е имало обратна връзка, но без да се дава ясно потвърждение за присъствие, разбра неофициално екипът на oshtepan.com.                                              Какъвто и да било отговор на поканата липсва от Народното събрание, а утвърдена традиция е на 2 май слово пред скромния белокаменен паметник в местността Оборище да произнесе председателят на Парламента. Още няма яснота и кой ще приеме тържествената заря-проверка на 1 май вечерта на централния панагюрски площад „20 Април“. Миналата година слово за историческите събития от Април преди повече от столетие произнесе вицепрезидентът Маргарита Попова, а през 2012 година президентът на РБългария Росен Плевнелиев.                                                 
Още не се знае дали ще има делегации от побратимените градове на Панагюрище –  Пятигорск, Русия, и Кавадарци, Македония.   
Във връзка с  тържествата, посветени на Априлската епопея, Община Панагюрище изготви своя  програма, в която са включени инициативи на  културните, образователни и спортни организации за април и май.
Припомняме, че традиционният концерт на 30 април на площад „20 –ти април” ще бъде с участието на Николина Чакърдъкова и „Неврокопски танцов ансамбъл” с концерта „Да съхраним българското”.
На местността Оборище на 2 май  в празничната програма ще участва и оркестър „Родопи”- Пловдив, който със своя богат фолклорен репертоар ще весели  жителите и гостите на  Панагюрище.                        
Екипът на
oshtepan.com прогнозира, че на 1 май вечерта в Панагюрище ще има народни представители от всички политически групи заради предстоящите избори за Европейски парламент на 25 май.
От години на 1 май след обяд възстановка Мъжество и саможертва“ за събитията на Маньово бърдо на 30 април 1876 година прави Национално дружество „Традиция“.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.