понеделник , 6 май 2024

С проект към МИГ в Елшица показаха, че традициите са живи

Хората почувстваха празника, а земеделските производители бяха удовлетворени, коментира за вчерашния фолклорен фестивал на песента и виното „Традициите са живи”, Гинка Томева, секретар на читалище „Васил Левски” с.Елшица.

46 вина и 13 състави се включиха в конкурсите, които се осъществиха по проект „Опазване и подобряване на селското наследство” към Стратегията за местно развитие на Местната инициативна група „Панагюрище, Стрелча, Лесичово”. Томева уточни, че „Традициите са живи” е първият реализиращ се от спечелените от читалища проекти към МИГ-а.
Журито, оценявало елексира на боговете бе Димитър Докузанов от Винарска изба „Румелия”, Петър Петров от ОбА – „Опазване на земите и горите” и Петър Бъкличаров от винарска изба „Юстина”. По три награди имаше за бяло и червено домашно вино, както и една специална за розе. При червеното вино наградите бяха за Иван Глухкин от с.Боримечково, Стефан Ралчев от с.Поибрене и Никола Влайков от с.Елшица. При белите всички най-добри вина бяха от Елшица – на Венцислав Неделчев, Ангел Мухов и Цветан Неделчев, а розето на Николай Стаменов от Лесичово впечатли журито.
Проф. д-р Елена Кутева, артистичният директор на ансамбъл „Филип Кутев” и експертът по културата в община Пазарджик Сергей Шербетов отличаваха представянията на индивидуалните изпълнители и колективите в песенния и танцов конкурс. Виктория Манева и Мария Кършева от с. Бъта бяха първенци в своите възрасти при индивидуалните изпълнения, Злата Карабойчева от с.Попинци бе класирана втора, а трио „Ибър” от с.Поибрене спечели третото място. От колективните изпълнения първите награди бяха за музикално-сценична постановка на читалище „Св.Св.Кирил и Методий” с.Оборище и за песните на „Аленче” от читалище „Христо Ботев” с.Левски, второ за ансамбъл „Иглика“ от читалище „Н.Й.Вапцаров“ с.Бъта и трето за читалище „Искра“ с.Попинци. Специални награди получиха от смесения колектив в читалище „Ванчо Пашов” с.Поибрене, костюмите от читалище „Пробуда” с.Баня. Поощрителни награди имаше за самодейците от Лесичово и Калугерово. Домакините от Елшица се представиха отлично с три от своите състави, макар да не участваха в конкурсната част на фестивала. Томева уточни, че Винарията в Елшица не е прекъсвала от 2007 година и догодина отново ще я има.
Сред официалните гости на фестивала бяха народният представител Христо Калоянов, изпълнителният директор на МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово” Лучко Македонски, както и членове на Управителния съвет, кметовете на Елшица и Левски – Петър Чуненски и Славчо Мавров, експертът „Култура и вероизповедания” в ОбА – Магдалена Македонска.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.