Водещи новини

24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

Днес е Световен ден за борба с туберкулозата.

От Регионалната здравна инспекция съобщават за няколко прояви по този повод в Пазарджик и община Септември.
Причинителят на туберкулозата Mycobacterium tuberculosis е идентифициран и описан от Робърт Кох на 24 март 1882. За това откритие, което е резултат от 17-годишен труд, той получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г., а причинителят е наречен в негова чест „Бацил на Кох“.
Източници на инфекцията са болните хора и животни — добитото от тях мляко и млечни продукти, както и замърсената околна среда с туберкулозни причинители, отделяни от болните хора и животни чрез храчки, фекалии, мляко, слуз, урина и др.
Заразяването става най-често чрез вдишването на фини капчици (капкова инфекция), изхвърлени при кашлянето от болните хора и животни, или на прах (прахова инфекция) от изсушени инфектирани фекалии, попаднали в храната, водата и въздуха.
Първите симтоми за туберкулоза са обща отпадналост, лесна умора, безапетитие, поддържане на температура 37 – 38°C продължително време (месеци), обилно нощно потене. При белодробната форма на туберкулоза много характерна е продължителната кашлица, която в началото е суха, дразнеща, предимно през нощта, а по-късно става с отделяне на различни по вид и количество храчки. Кръвохраченето е белег за напреднала форма на заболяване на белите дробове.
Профилактиката на заболяването се извършва чрез:
Ваксиниране с БЦЖ ваксина след 40-ия час след раждането на бебето и реимунизация при показания на 7, 11 и 17-годишна възраст
– Поддържане на естествените съпротивителни сили на организма чрез пълноценно хранене
– Отказване от тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и употреба на психоактивни вещества
– Консумиране само на хранителни продукти, преминали ветеринарно-санитарен контрол
– Незабавно консултиране с лекар при установяване на някой от симптомите на болестта.

Вижте още

Търсене на решение на проблеми, но и желание за доброволчество в приемните дни на кмета

Недоволство от предоставяните през последните години социални услуги на деца с увреждания;  жалби заради липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.