четвъртък , 28 март 2024

Предлагат при повторно нарушение забраната за пушене на закрито – спиране на обекта

Министерството на здравеопазването планира да внесе в Министерски съвет Проект за одобряване на Закон за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, допълнен с предложения за повишаване на ефективността на контрола по спазване на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места.

Проектът включва промени, с които се цели усъвършенстване и постигане на по-голяма ефективност на контрола по спазване на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места. Предвижда се създаване на нормативна възможност за спиране дейността на обект, на който е наложена санкция за повторно нарушение на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места; регламентира се налагането на имуществена санкция по отношение на едноличен търговец или юридическо лице, което допусне в управляван от него обект да бъде нарушена забраната за тютюнопушене на закрити обществени места; предлага се легална дефиниция на понятието „закрито обществено място”; предвижда се с наредба на Министерския съвет да бъдат определени изисквания за обозначаване на забраната за тютюнопушене на закритите обществени и работни места, акцентираха от Регионалната здравна инспекция – Пазарджик.
През януари и февруари на 2014 г. са реализирани 811 проверки. Инспекцията в Пазарджик е извършена в 202 заведения за хранене и развлечения, 197 детски и учебни заведения, 32 лечебни и здравни заведения, 372 други закрити обществени места и 8 открити обществени места. Издадени са 31 предписания и са съставени 32 акта за нарушения.
От РЗИ подчертават, че контролът им по изпълнение на нормативните забрани за тютюнопушене е целогодишен.

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.