понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Днес за язовира симулират висока вълна с повторяемост веднъж на 1000 години

Днес, 13 февруари, от 13.00 часа, в присъствието на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева ще бъде направен тест на поведението на преливното съоръжение на язовирната стена на язовир „Луда Яна“ при преливане на висока вълна с повтаряемост веднъж на 1000 години.

Хидравличното изпитване се извършва с цел проверка на сигурността на населените места, разположени под язовирната стена, при екстремни ситуации, съобщават още от регионалното министерство. За целта на експеримента в Хидравличната лаборатория на Университета по архитектура, строителство и геодезия е създаден макет на съоръженията към язовирната стена.
Доизграждането на обекта, чието строителство е започнато през 1986 г. и  прекъснато през 2000 г., се изпълнява в рамките на Проект за развитие на общинската инфраструктура. След завършването, яз. „Луда Яна“ ще осигурява качествено и надеждно водоснабдяване на Панагюрище и селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица и още пет селища от общините Пазарджик и Стрелча.
Представянето на хидравличния модел  ще е в Хидравличната лаборатория на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Този понеделник кметът на общината Никола Белишки заяви, че няма да присъства на демонстрацията, заради сесията по приемането на бюджета за 2014 година. На срещата ще присъства управителят на „ВиК-П” ЕООД Марин Вулев.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.