четвъртък , 28 март 2024

1/3 от момичетата в областта – имунизирани срещу РМШ

Намаляване на заболеваемостта от рак на маточната шийка чрез имунизационна защита на момичетата и младите жени от онкогенни папиломавирусни инфекции.

Това е основната цел на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2012 – 2016 г. Програмата стартира през ноември 2012 г. и в Пазарджишка област, припомнят от Регионалната инспекция по здравеопазване Пазарджик.
Основната целева група, подлежаща на имунизация по тази програма са 12-годишните момичета. През 2013 г. те наброяваха 1334 на територията на Пазарджишка област, обяснява регионалният координатор за областта д-р Зоя Шошева, главен секретар в РЗИ Пазарджик. По данни, отчетени пред РЗОК Пазарджик от общопрактикуващите лекари, 387 момичета са обхванати с първи прием на ваксината срещу РМШ (рак на маточната шийка), или 29% от 12-годишните момичета, които през 2013 г. са проявили интерес към ваксината заедно със своите родители. Това са почти 1/3 от подлежащите. До края на 2013 г. имунизирани с трети прием, тоест с изцяло приключена имунизация, са 308 момичета.
Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка поставя сериозността на проблема в България, където всеки ден една жена умира от заболяването, акцентира още д-р Шошева.  Най-ефикасният начин за  предпазването от РМШ е комбинацията от ваксинация преди започване на полов живот и редовните профилактични прегледи от 25-годишна възраст нататък (през 3 години). Имунизацията се извършва точно в 12-годишна възраст, защото при момичетата на възраст 10-14 г., припомнят още здравните експерт.

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.