Водещи новини

Банго Васил и в Панагюрище

Янко Митев и съпругата му Велка Митева са на по 56 години, не се срамуват да се нарекат цигани и днес ще отбележат, макар и скромно Банго Васил – най-големият празник на ромите в България.

Разказват, че са отпразнували подобаващо и Коледа, и Нова година, та сега ще се наложи да ги „поотгладуват”, защото Янко взел аванс за януари, заради празничните дни.
Марияна Радославова Мирчева е на 39 години и също живее в Ромската махала. Безработна е, но има намерение да се запише в Бюрото по труда. Ходили с мъжа й за 6 месеца на гурбет в Испания, но посредникът не бил честен и двамата се върнали. Засега планират да останат в Панагюрище, а за днешната трапеза Марияна приготвя по традиция питка, баница, сърми, кекс.
По стар обичай днес децата ще обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак“ зависят щастието и късметът.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.