събота , 20 април 2024

Подготвят 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил

На 6 октомври 2014 г. се навършват 1000 години от смъртта на българския цар Самуил, покосен от инфаркт при вида на ослепените български войници след битката при Ключ (29 юли 1014 г.) срещу византийския император Василий II.

В тази връзка този петък, 22 ноември, образователният и културният министри съобщиха за създаването на Национален комитет, който да организира отбелязването на годишнината.
Датата е повод да изразим уважение към българското минало, но и за нов прочит на полувековните военни сблъсъци между Византия и България, показали силата на българската държавна традиция и доказващи географския ареал на средновековна България, акцентира от Министерството на културата. Годишнината е удобен повод за нарочно отбелязване и на Охридската архиепископия – последен духовен център на българската нация през време на османското владичество.
Организационният комитет се оглавява от изтъкнатия ни медиевист академик Васил Гюзелев със заместник-председател доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Национален археологически институт с музей при БАН /НАИМ/. В организационния комитет ще бъдат поканени изтъкнати учени от БАН, университетски преподаватели, директори на музеи и библиотеки, представител на Светия Синод на БПЦ, на областната и общинската власт, специалисти и експерти.
Първоначалните намерения на организаторите включват следните прояви:
Изложба в Националния археологически музей в София, посветена на времето на цар Самуил;
Изложба, посветена на Охридската архиепископия;
Концерт от българска средновековна музика;
Международна научна конференция;
Посещение на базиликата „Свети Ахил”, където е гробът на Самуил.

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.